Violet Jessop

Violet Jessop

Közzétette:

 

 

Az „elsüllyeszthetetlen hölgy” túlélte a Titanic katasztrófáját is.

Az ír származású hölgy óceánjárókon volt utaskísérő és ápolónő – túlélte a Titanic (1912), a testvérhajója, a Britannic (1916) elsüllyedését is. És rajta volt a Olympic-en is, amikor az 1911-ben a Hawke hadihajóval összeütközött.

RMS Olympic23 évesen utaskísérőként utazott az RMS Olympic (akkoriban a legnagyobb civil személyszállító hajó) fedélzetén, amikor az 1911. szeptember 20-án összeütközött a HMS Hawke hadihajóval. A hajótest sérülései ellenére az Olympicnek sikerült visszajutnia Southampton kikötőjébe.

Violet Jessop in color1912. április 10-én kezdte meg munkáját mint utaskísérő a Titanicon. Négy nappal később a hajó jéghegynek ütközött, és elsüllyedt. Violet az emlékirataiban leírta, hogy utasították, maradjon a fedélzeten, és viselkedésével mutasson példát az angolul nem tudó, így a vészhelyzet esetére szóló utasításokat nem értők számára. Később maga is felszállhatott egy mentőcsónakba – másnap reggel több túlélővel együtt a Carpathia mentette meg.

Az első világháború idején Violet a brit Vöröskeresztnél szolgált. 1916. november 21-én reggel az Olympic és a Titanic testvérhajója, a Britannic fedélzetén volt, amikor az egy tengeri aknára futott az Égei-tengeren. Mivel minden ablaka nyitva volt, gyorsan elsüllyedt – harminc ember halt meg ekkor. Violet a vízbe ugrott a süllyedő hajóról, később a többi túlélő mentette ki. Mindezek ellenére még évekig hajókon dolgozott, mielőtt 1950-ben visszavonult volna. Az „elsüllyeszthetetlen hölgy” 83 évesen, szívelégtelenség következtében hunyt el.

Forrás: József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s