Rio – jókedv és látványosság

Közzétette:

 

 

Nyomor, éhezés és erőszak – a nép szenvedése már-már felfoghatatlan. És mégis: Rio de Janeiróba látogatva rögtön feltűnik lakóinak vidámsága. „Se Deus quiser”, „Isten akarata szerint” – Rio lakosai, a cariocák ezzel a formulával remélik elviselni a hétköznapok gondjait. Szegények és gazdagok egyaránt strandra járnak, élvezik az időjárást, aminek itt jószerivel csak forró és forróbb változatai vannak. A helybeliek csodálatos városnak mondják az ő Riójukat. Rio de Janeirónak kétségtelenül lélegzetelállító a panorámája – kúp alakú hegyei meredeken törnek a magasba az őserdő zöldjéből vagy a Morro do Pão de AçúcarGuanabara-öböl vizéből, mint a híres Cukorsüveg. Mintha hatalmas hullámok vetették volna partra, úgy nyújtózik a város a dombok alján. De Riónak is megvan minden problémája, ami egy hat és félmilliós városra jellemző: közlekedési káosz, bűnözés, elszennyeződött strandok. Szépsége láttán azonban könnyen megfeledkezünk a gondokról.

A cariocák úgy viselkednek strandjaikon, mintha otthon lennének, Álldogálnak megszokott partszakaszukon, találkoznak barátaikkal, röplabdáznak vagy futballoznak, megisznak egy „sopp”-nak nevezett csapolt sört a szemközti teraszon vagy egy kókuszlevet az utcai kioszknál.

 

Cpacabana beach, Rio de Janeiro

A Copacabana nevű part és városrész

A Copacabana végén rendszerint a strand mögötti és a Nobel promenádon tornyosuló háztömbök idősebb lakói csoportosulnak. Kis homokkupacot kotornak össze, zöld filcszőnyeget terítenek rá, körülülik, s órákig elkártyázgatnak. Az észak-európai kiskocsmákra jellemző kedélyes légkört a cariocák a strandokon teremtik meg. Hiányos öltözékben, gondtalanul, családiasan élnek itt. Fürdőnadrágos emberek sétálgatnak a városban is, hónuk alatt strandszék, vállukon törülköző. A testkultusznak hódoló nők, a tangák évről évre kisebbnek látszanak – „selyemszálnak nevezik őket.

Carnaval do BrasilA szépségek leglátványosabb felvonulása a híres riói karnevál. Ilyenkor jó polgári családba tartozó hölgyek is pucéran mutogatják magukat, a favellákban élő mulatt lányok kicsípik magukat, hátha most nyílik meg előttük életük nagy esélye. A riói karnevál a szuperlatívuszok látványossága, gigantikus vállalkozás, melynek az állam és a szerencsejáték-maffia a haszonélvezője. Az év üzlete – a felső réteg számára. Milliókat hoznak a film- és zeneszerzői jogok, az idegenforgalom nélkül már rég csődbe ment volna a város.

Az ünnepélyt még a portugálok honosították meg; ilyenkor csak polkát táncoltak. Később a feketék sajátították ki, és a szambazenével még vidámabbá tették. Előkelő körökben sokáig kárhoztatták a szambát és az utcai karnevált – inkább a rokokó kosztümös bálokat kedvelték a szalonokban.

Carnaval do BrasilAz idők folyamán azonban lényeges átalakulás ment végbe. A szambaiskolák, ezek a hihetetlen látványosságot szolgáltató, kitűnően megszervezett egyesületek tulajdonképpen nyereségorientált vállalkozások. A nizzai fesztiválon vagy a New York-i Fifth Avenue-n vendégként szoktak felvonulni a riói szambaiskolák is. Nem más ez az ünnepség, mint a szegények show-ja , Complexo do Alemão (Rio de Janeiro)a gazdagok számára. A favellákban álló esztendeig spórolnak, hogy megfizethessék a drága kosztümöket, amivel persze milliós bevételekhez juttatják a vállalkozókat, de a „társaság krémje” is ott menetel a szambaiskolákban, hogy mutogassa magát.

Mindezek ellenére tömegesen tódul a nép a nyomornegyedekből is, hogy részt vegyen a karneválon. Hiába minden bírálat, a „földkerekség legnagyobb show-ja” mégiscsak különleges, összehasonlíthatatlan, feledhetetlen élmény: végtére is hol látható ennyi ember, aki ilyen jól elszórakozik egymással?

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (169. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3 | Képek: Wikiwand

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s