Belize Carnival

„Fekete indiánok”

Közzétette:

 

 

1635-ben két spanyol hajó afrikai rabszolgákkal a fedélzetén, zátonyra futott az Antillákhoz tartozó St. Vincent sziget partjánál. A rabszolgák kiszabadították magukat és a karib indiánoknál védelemre leltek. Idővel az afrikaiak szerezték meg a hatalmat a szigeten, s nagymértékben keveredtek az indián lakossággal. A gyarmat birtoklása miatt kitört brit-francia viszályban a franciák oldalára álltak. Az újra megerősödött britek bosszút álltak, és ezerszám hurcolták el a „fekete karibokat” a Honduras partjainál fekvő Roatán-szigetre. A 19. század harmincas éveiben az elhurcoltak elhagyták Roatánt. Egyik csoportjuk Stann Creeken – ma Dangriga – telepedett le.

A garifunák – ahogyan magukat nevezik – megőrizték kétnyelvűségüket: a nők más nyelvet beszélnek, mint a férfiak. Ez arra az időre nyúlik vissza, amikor létrejöttek az első kapcsolatok az afrikai rabszolgák és St. Vincent indián asszonyai között.

 

Carnival 2019. Belize

Belize 1981. szeptember 21-én nyerte el függetlenségét. Belmopan lakói minden évben ünnepi felvonulással emlékeznek meg az eseményről.

Míg Közép-Amerika más országaiban a garifunák jórészt elveszítették Belize Maphagyományaikat, Belizén a népcsoport kulturális újjászületésének lehetünk tanúi. A „fekete karibok” minden évben látványos ünnepségen emlékeznek meg bevándorlásuk napjáról (november 19.).

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (137. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s