Woodstock – egy rockhangverseny fordulatot jelez

Közzétette:

 

 

Az ifjúság éppúgy, mint a többi nyugati országban, Amerikában is sokkal nyugtalanabb, mint bármikor a múltban. Nyugtalansága több forrásból táplálkozik: kívánja, hogy elismerjék, hogy beleszólhasson a dolgokba, több emberi jogot követel és hevesen elutasítja a vietnami háborút. Kinyilvánított célja, hogy megszabaduljon a kormányzati rendszertől és a hagyomány béklyóitól. Az utolsó cseppig kiélvezi mindazt, amitől feloldást kaphat: a rockzenét, a kábítószereket és a fogamzásgátló tabletták nyújtotta védelmet. A diákok megszállják az egyetemeket. Kivonulnak az utcákra, tüntetnek a vietnami háború ellen. Lángokban állnak a feketék gettói, politikai vezetőket lőnek le. Az amerikai szuperhatalom az anarchia szélére sodródik. Ekkor valami különös történik: New York államban 400 000 fiatal jön össze egy rockhangversenyre. Az egész világ gyilkosságoktól és erőszakos cselekményektől fél. De az erőszak és az elszabadult indulatok idején ez az érzelmektől fűtött mamutrendezvény Woodstockban végül is békésen zajlik le.

 

Woodstock

A nézők és a színpad – A legendás fesztivált White Lake-ben (Bethel, Sullivan megye, New York, Amerikai Egyesült Államok) tartották egy bizonyos Max Yasgur 600 holdas (~2,4 négyzetkilométer ~240 hektár) farmján 1969. augusztus 15-18. között.

Az összeütközések korszaka azonban még nem ért véget. A vietnami háború újra és újra tiltakozásokat robbant ki. Amikor az amerikai csapatok még Kambodzsába is bevonulnak, Ohió-ban, a kenti állami egyetemen tüntetés tör ki. A nemzeti gárda tüzet nyit a diákokra. Négy halottja és kilenc sebesültje van a brutális fellépésnek.

Tíz nap múlva, amikor Mississippiben egy hasonló tüntetésen fekete diákokat lőnek le és sebesítenek meg, 500 egyetem bezárja kapuit. Röviddel ezután kivonják az amerikai katonákat Kambodzsából és a vietnami frontvonalakról. Az egyetemekre visszatér a nyugalom. Az amerikai ifjúság nemsokára – éppúgy, mint azelőtt – ismét konzervatív és hazafias szemléletű.

Az USA társadalma azonban megváltozott: több a joga a kisebbségeknek, javult a nők esélyegyenlősége, és kétkedőbb lett az egész nemzet. A televíziónak egyre nagyobb a szerepe az amerikaiak tudatának formálásában. A föld másik oldalán vívott vietnami háború többé nem távoli ügy számukra. Esténként otthonukban láthatják minden brutalitásával és értelmetlenségével együtt. Nem hisznek már a nemes és igazságos háborúról hangoztatott politikai jelszavaknak. De az USA dicsőséges óráit is a televízió jóvoltából élheti át a nemzet.

 

Man on the moon

Csillagos lobogó a Holdon: 1969 és 1972 között az USA polgárai nemzeti diadalként ünnepelték az Apollo-űrhajósok sikerét. A válságok és vereségek időszaka után ezek a sikerek nagyban erősítették az amerikaiak megsebzett önérzetét.

1969. július 20-án az egész világ feszülten figyeli, amint egy fantáziajárműből formátlan alak bújik ki és leereszkedik egy létrán, amelynek utolsó fokáról kis zökkenéssel ugrik le. Történelmi pillanat! Az amerikai Neil Armstrong személyében a Holdra lépett az első ember. Társával, Edwin Aldrinnal együtt 21 órát és 37 percet tartózkodik Földünk kísérőjén, tudományos berendezéseket helyeznek el, majd kőzetmintákkal és sok fényképpel „felszerelve” épségben leszáll a Csendes-óceánra. Teljesítették a feladatot, amelyet még Kennedy jelölt ki. Az USA visszaszerezte a vezetést az űrkutatásban. A sérült lelkületű nemzet egy ideig a nemzeti büszkeség hullámaival sodortatja magát, hogy aztán ismét rádöbbenjen a vietnami háború nyomorúságára.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (50—51. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s