Moorea-lagoon

Egy álom születése

Közzétette:

 

 

Francia Polinézia szigetrengetegébe 1595-ben a spanyol Mendaña de Neira hajózott be először. Sokáig nem volt követője. Aztán annál többen jöttek: 1767-ben az angol Samuel Wallis, 1768-ban a francia Bougainville, majd egy évvel később a híres James Cook vetett horgonyt a csaknem 2300 méter magas Orohena s az alig alacsonyabb Aorai csodálatos, dzsungel borította díszletei előtt.

 

Tomb of Paul Gauguin on the island of Hiva Oa Moorea

Paul Gauguin, aki a valóságos, hamisítatlan dél-tengeri paradicsomot kereste, 1901-ben Tahitiról az akkor még „érintetlen” Hiva Oa szigetére menekült, s ott is halt meg 1903-ban. Azóta ez a paradicsom sincs többé. | Panoráma Tahitin: a tengerparton pálmafák, nádfedelű cölöpházak, az óceán csendje, a látóhatáron Moorea hegyei – olyan a táj , mint a mesekönyvekben.

A három hajóskapitány s legénységük látszólag gondtalan bennszülöttekkel találkozott. Élvezték, amit kínáltak nekik: a lányokat, akik egy rozsdás hajószegért kaphatók voltak; a tarogumókat, banánt, sertést, , halat, kókuszdiót, amit a kifestett harcosok hoztak olcsó csereáruként szépen díszített kenukban; a csodálatos növényzetet, a kenyérfákat, tűzakáciákat, hibiszkuszcserjéket, bougainvillea-bokrétákat s a többi virágzó növényt, melynek a hideg Európában még neve sincs; a vulkanikus csúcsok lélegzetelállító szirtjeit a kék trópusi ég alatt; a finom homokú tengerpartot, ahol a tűz köról ettek, ittak, táncoltak. Akkoriban született az álom a boldog szigetekről, a paradicsomban élő emberekről. „La Nouvelle Cythere”, Új-Kythera, ujjongott Bouganville, „ahol Aphrodité a vendéglátás istennője”. Még ma is ezzel az álommal csábítják a turistákat, bár már érzelmek nélkül.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (468—469. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s