Antoni Gaudi

1926. június 10-én halt meg Antoni Gaudí

Közzétette:

 

 

Élete utolsó 43 évét áldozta arra az épületre, ahol örök nyugalomra helyezték.

Antoni Gaudí i Cornet 1878-ban végezte el a barcelonai Tartományi Építészeti Főiskolát. Építészeti terveit bemutatták az 1878-as párizsi Antoni Gaudivilágkiállításon. E tervekre figyelt fel a gazdag textilgyáros gróf, Eusebio Güell, aki pártfogója, mecénása és barátja lett. Gaudí hamarosan kialakította egyéni jellegzetességeit: szokatlan mértani formákkal, mintás téglákkal, kövekkel, kerámiacsempékkel, növényi vagy hüllőmintás kovácsoltvas elemekkel tette felületeit mozgalmassá.

Első ilyen épületei a mór (mudéjar) stílust, a gótikus és iszlám építészet spanyolos keveredését idézik. Ilyen művei a Vicens- és a Güell-ház Barcelonában, az El Capricho Santander mellett. A Güell-ház a modern és a nemzeti hagyomány szintézise, a szecesszió első jelentkezésének tartják. Ezután történelmi stílusokkal kísérletezett: az astorgai püspöki palotát, a leóni Casa de los Botinest a gótika, a barcelonai Calvet-házat a barokk ihlette. Az 1888-ban épült Colegio Teresiano parabolaíves folyosói középkori kolostorkerengőt idéznek. Épületei csak saját anyagukat és szerkezetüket jelenítik meg, nemcsak ornamentikájuk, de térszerkezetük is újszerű, s természeti vagy vallási jelképeket tartalmaznak.

Batllo-Housw (Barcelona) by Antoni Gaudi Calvet House by Antoni Gaudi in Barcelona Güell- Park by Antoni Gaudi (Barcelona)

Batllo-ház (Barcelona) | Calvet-ház (Barcelona) | Güell park (Barcelona)

Gaudí maradéktalanul tudatában volt e létrehozandó mű [Sagrada Familia] jelentőségének. Önmagára a középkori katedrálisépítők utódjaként tekintett. Egy katedrális nem egyetlen építész, hanem több nemzedék munkája. Gaudí gyakorta mondogatta, hogy ezt magának Szent Józsefnek kell befejeznie…”

(forrás: Zerbst, Rainer: Gaudi 1852-1926. 1992, 29.o.)

Élete főműve a barcelonai Sagrada Familia (Szent Család-templom) lett, amelynek alapjait F. P. de Villar tervezte meg; s az alapkövet 1882. március 19-én fektették le; s amelyet Gaudí 1883. november 3-án vette át, és áttervezte azt. Egész további életében ezen dolgozott, haláláig sem készült el vele. 1926. június 10-én Barcelonában elütötte a villamos, a templom kriptájában temették el. Az építkezés Gaudí tervei és modellje alapján ma is folyik. Jelenleg ez az egyetlen épülő műemlék.

(forrás: epiteszforum.hu)

Hét, Gaudí által tervezett épület szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján: a Güell grófnak tervezett palota, park és kripta; a Casa Battlo, Casa Calvet és a Casa Vicens lakóházak; valamint a Sagrada Familia homlokzatán és kriptáján végzett munkája is kulturális örökségünk részét képezik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s