Osama bin Laden in the 1990s

Uszama ibn Ládin

Közzétette:

 

 

A világsajtóban többé-kevésbé az ő személyével azonosították az iszlám terrorizmust, amelyet ő maga az Amerika ellen folytatandó szent háborúként próbált beállítani.

Uszama ibn Ládinról ( a világsajtóban a név angol átírása: az Osama bin Laden terjedt el) számos videofelvétel maradt fenn, melyeket afgán és pakisztáni rejtekhelyein, például barlangokban vettek fel; egy idő után már csak ebben a formában kommunikált a nagyvilággal. A rossz minőségű felvételeken rendre ott volt mellette a géppisztolya is. Ekkor már nem jelentett igazi fenyegetést a világra, s nemsokára az Iszlám Állam felülmúlta őt mind propagandában, mind stratégiában.

 

Osama bin Laden in the 1990s

Portré az 1990-es évtizedből, amelyet Ládin jórészt külföldön töltött: ellenzékisége miatt 1992-ben Szudánba kellett emigrálnia, onnan pedig négy év múlva visszatért Afganisztánba.

Bizonyos tekintetben meglepő, hogy Ládinból éppen terroristavezér lett, hiszen az apja dúsgazdag szaúdi építési vállalkozó volt, így beleszületett a luxusba. Sorsában az jelentette a döntő fordulatot, amikor 22 évesen Afganisztánba ment, hogy önkéntesként csatlakozzék a szovjet megszállók ellen harcoló mudzsahidokhoz – akiket a sors iróniájaként éppen az az Amerika képezett ki, amelyet Ládin később már főellenségének tekintett.

Ládin még 1988—90 táján alapított egy kis fegyveres csoportot, amit idővel kezdtek al-Kaidának nevezni; ez 1996-ban bővült kiterjedt nemzetközi terrorista szervezetté, amikor a vezér visszatért Afganisztánba, és meghirdette az egyetemes harcot az Egyesült Államok (mint az arabok első számú elnyomója) ellen. Az Al-Kaida közvetlenül is szervezett merényleteket (például 1998-ban az Egyesült Államok kenyai, illetve tanzániai nagykövetsége ellen), de más terrorista csoportokat is szívesen segített szakértelemmel, fegyverrel, pénzzel – amint az 2001-ben történt, amikor szeptember 11-én az iszlám terrorizmus végrehajtotta mindeddig leglátványosabb merényletét a Mew York-i WTC (és néhány másodlagos célpont) ellen. Ládin akkor még azt állította, hogy semmi köze sincs ehhez a támadáshoz (bár szívből örül neki), ám pár évvel később elismerte a felelősségét.

 

Bin laden aide leaves Iran

A 2001. szeptember 11-i WTC-merénylet után a katari al-Szsazira tévé több videofelvételt is sugárzott Ládinról, melyekben tagadta személyes felelősségét a támadásért, de jogos bosszúnak minősítette az arabok Amerikától elszenvedett sérelmeiért.

Az FBI már 1998-ban felvette őt a leginkább körözött személyek listájára, 2001-ben pedig 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Jó ideig ennek ellenére sikeresen bujkált több rejtekhelyen is Amerika elöl, mígnem rábukkantak egy pakisztáni nagyvárosban, a kasmíri határ közelében, ahol egy tengerészgyalogos kommandó végzett vele. Ezután pedig tengerbe temették, nehogy a sírhelye valaha is zarándokhellyé válhasson.

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (210—213. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s