Pompidou Center

Festészet és szobrászat Franciaországban

Közzétette:

 

 

A 17. század nagy festői Claude Lorrain és Nicolas Poussin. A rokokó festészetet a 18. században elsősorban Antoine Watteau, Jean-Honoré Fragonard és François Boucher képviseli, majd a klasszicizmust (1700 körül) Jacques-Louis David s később Jean-Auguste-Dominique Ingres. A modern művészet előfutárai a 19. században Eugéne Delacroix, Gustave Doré, Honoré Daumier és Gustave Courbet. Az impresszionizmus (többek között Édouard Manet, Camille Pissarro, Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoir, de ide számítható Henri de Toulouse-Lautrec is) világra szóló új művészeti korszakot nyitott. Ellentéteként született meg a szecesszió.

A 20. század elején Paul Cézanne művészete már elődje a kubizmusnak (a spanyol Picasso és Juan Gris, valamint Georges Braque, Fernand Léger, Robert Delaunay), Paul Gauguin pedig hatással volt a Fauves-okra (pl. Henri Matisse).

 

Pompidou Center

A kultúra szupermodern temploma: a Pompidou-központ Párizsban.

A kor jelentős szobrászai: Auguste Rodin és Aristide Maillol. 1918 után született meg a dadaizmus és a szürrealizmus (André Breton kiáltványa, 1924). Az ötvenes évekig Párizs – ahol számos külföldi művész is élt és alkotott – a világ művészet fővárosa volt.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (131. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s