Medusa by Michelangelo Merisi da Caravaggio

A művészet templomai: Caravaggio – Vérről és lélekről

Közzétette:

 

 

Szeptember 20-tól országszerte a mozikba kerül „A művészet templomai” című sorozat új epizódja, a hazánkban is sikerrel bemutatott Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár és a Raffaello: A festőfejedelem című filmek alkotóinak új filmje, amely ismét egy kiemelkedő itáliai mester, ezúttal Caravaggio pályáját mutatja.

 

 

 

A Caravaggio – Vérről és lélekről a látványos dokumentumfilm Michelangelo Merisi da Caravaggio pályáját mutatja be munkásságán és személyes küzdelmein keresztül, akinek nem csupán a művészetét, de az egész létét is a fény és az árnyék, a kontrasztok és az ellentmondások, az ihletett zsenialitás és a józanság váltakozása jellemezte. Roberto Longhi, a legelismertebb Caravaggio-szakértő véleménye szerint a művész munkásságát csak az életrajzával párhuzamosan lehet értelmezni, mivel minden mesterművében személyes tapasztalatai tükröződnek.

https://youtu.be/XvZGxNUbhnU

 

A film két irányból közelíti meg forradalmi mestert, aki korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus, valamint a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé. A művészettörténeti szempontokat elénk táró neves szakértők narrációja a korai festményektől (mint a Beteg Bacchus gyermek és a Gyümölcskosarat tartó fiú) kezdve egészen a római korszakának művein át (Hamiskártyások, Szent Katalin, Judit lefejezi Holofrenészt, valamint a Dávid Góliát fejével) mutatja be az alkotót. A szakértői interjúkat a remekművel csodálatosan részletgazdag közeli felvételei színesítik. A másik megközelítésben a már-már fotószerűen realisztikus csendéletei kerülnek elemzésre, amelyek tökéletesen szimbolizálják életét és munkásságát, legyen alkotásai témája akár egy gyümölcskosár, egy hangszer, egy kard vagy épp egy börtönrács. Ezek az érzelmekkel teli pillanatok – valamint két különleges filmes képalkotási megoldások segítik a nézőt abban, hogy betekintést nyerjenek Caravaggio elméjébe és lelkébe, szembesülve félelmeivel és az őt ért hatásokkal is.

 

A másfél órás ismeretterjesztő filmet szeptember 20-tól mutatják be a hazai filmszínházak, a Pannonia Entertainment forgalmazásában, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szolnokon és Szombathelyen is látható lesz. A film premier előtti díszelőadása szeptember 19-én lesz az Urániában, ahol a vetítés előtt Sinkó István festőművész, művészeti író és művészetpedagógus tart felvezető előadást. A vetítési helyszínek részletes listája a https://www.facebook.com/ oldalon olvasható.

 

Medusa by Michelangelo Merisi da CaravaggioA művészet templomai: Caravaggio – Vérről és lélekről

színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2018

rendező: Jesus Garces Lambert

Korhatár: 12

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

http://www.pannonia-entertainment.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s