Playa Espadilla Sur, Costa Rica

Manuel Antonio Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Costa Rica

Elképzelhető-e, hogy potom húsz négyzetkilométeren nem kevesebb, mint 450 állatfaj éljen? Ez a Costa Rica csendes-óceáni tengerpartján elterülő park bizonyság rá, hogy igen. Nemcsak a legkisebb nemzeti parkok egyike, hanem a legszebbeké is. Kis híján óceánba nyúló esőerdejében 350 -féle növény található, és a már említett rengeteg állatfajta. Persze jobbára ezek is a legkisebbek közül valók: a sárga bundájú közép-amerikai mókusmajom Saimiri oerstediipéldául legfeljebb 30 centisre nő meg (az ugyanilyen hosszú farkát nem számítva). A Saimiri családnak ezt a tagját errefelé titinek hívják, de halálfejesnek is nevezik, mert a pofája bizarr fekete-fehér maszkot formáz. Élőhelye a mindössze két folyó: a Tulin és a Térraba torkolata közti területre korlátozódik, maximum 500 méteres magasságban. Ez a kis majom (melynek a testtömegéhez képest a legnagyobb az agya a főemlősök között) egyedül ebben a parkban számít védett állatfajnak.

A park 2000-ig a jelenleginél is kisebb volt: a mainak csupán egyharmada. A nagy turistaforgalom miatt nem könnyű itt az állatok védelmét biztosítani, ezért a titit felvették a veszélyeztetett fajok listájára, a parkon belül pedig biztonsági szempontok figyelembevételével úgynevezett biológiai folyosókat jelöltek ki. Van persze egyéb néznivaló állat is a parkban, így a nehezen észrevehető, de nagy számban itt élő, 6-7 centiméterre megnövő vörösszemű, kékcsíkos hátú, sárga lábú zöld levelibéka. Ugyanezt mondhatjuk el a mulatságos külsejű, de zöld színével a lombok közt jól eltűnő homloklebenyes baziliszkuszgyíkról is, amely a vízen is tud járni, ezért „Jézusgyíknak” is hívják. Hátsó lábára állva, hosszú és vékony farkára támaszkodva tíz kilométeres sebességgel több métert is tud szaladni, mert a lábujjai szétfeszítésével keletkező légpárnák fenn tartják a vízen.

 

Playa Espadilla Sur, Costa Rica

A park része 12 partközeli sziget is. Az Espadilla Sur nevű partszakaszhoz is odalátszik egy-kettő.

Hoffmann's SlothGyíkok, majmok, lajhárok és számos madár tanyája a Punta Catedral is, ez a száz méter magas, meredek szikladomb, amely valaha kicsiny, de sűrű erdővel benőtt sziget volt, és ma keskeny földszoros köti össze a szárazfölddel. Az így képződött félsziget mindkét oldalán homokos strand található kókuszpálmákkal. A part menti sekély vízben tucatnyi szivacs-, korall- és rákféle él. Az óceán partra kicsapó hullámai lassan gördülnek vissza a nyílt víz felé, ahol delfinek és bálnák úszkálnak a parkhoz tartozó szigeteken túl.

Manuel Antonio National Park localisationA park névjegye

 • Hol található: a Csendes-óceán partvidéke
 • Megközelítése: Queposból
 • Területe: 20 km2 a szárazföldön
 • Alapítva: 1972
 • Állatvilága: iguána, mosómedve, koati (ormányos medve), lajhár, bőgő-, csuklyás- és mókusmajom, keselyű, halászsas, harkály, tukán, bakcsó, jégmadár, guvat
 • Növényzete: kókuszpálma, eper- és gyapotfa, cédrus, álakác, manszanilya, tehénfa
 • Útvonalai: Catedral, Playa Espadilla, Gamelas y Puerto Escondido, La Cascada
 • Éghajlata: trópusi monszun
 • Mikor utazzunk: novembertől áprilisig

   

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (233-235. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s