Bob Marley

A Jamaica talk – egy fantáziadús nép nyelve

Közzétette:

 

 

A jamaicaiak különleges keveréknyelve, a jamaica talk az angol s különböző nyugat-indiai nyelvek elemeit tartalmazza. Szókincse jobbára európai eredetű, a kiejtés, a hanglejtés, a ritmus, a nyelvtan viszont a többségben lévő feketéktől származik. Ez a keveréknyelv nem egy elnyomott nép nyelvezete; ellenkezőleg, egy eleven képzelőerővel megáldott népé, amelynek kifejlett érzéke van az iróniára s a nevetségességre, a gúnynevekre és a jelzőkre, a tősgyökeres humorra és a vaskos káromkodásra.

Location JamaicaA jamaicaiak vallásosak, de nem abban az értelemben, hogy vasárnap eljárnak a misére. A legkülönbözőbb kultuszok, „halottébresztő” ceremóniák virágzanak, az emberek igyekeznek „helyesen” élni, táncot járnak a halottak tiszteletére, kiknek feltámadásában éppúgy hisznek, mint a szellemvilág létezésében, amely szerintük egységet képez az élők világával.

Bob MarleyA legismertebb a rastafarik, röviden „rasták” szektája. Tevékenységében egy társadalompolitikai mozgalom keveredik afrikai és ótestamentumi vallási elemekkel. Tagjai teljes mértékben elutasítják a fehérek hatalmát és világnézetét. Hitük középpontjában a föld kitaszítottjai állnak: istenük a mindenható Jah, és Jah minden gyermeke egyaránt fontos és hallhatatlan. Ebben a hitben találják meg identitásukat és saját fontosságuk tudatát, ami kitartóan befolyásolja kulturális és társadalmi fejlődésüket, s olyan értékeket hoz létre, melyek messze Jamaica határain túl is ismertek – elsősorban a művészetekben, a festészetben, a színjátszásban és a zenéjükben, a reggaeben.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (273. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s