Bartók Világverseny és Fesztivál

Közzétette:

 

 

Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából indítja útjára a Zeneakadémia a Bartók Világversenyt és Fesztivált, amelyet első ízben 2017. szeptemberben rendeznek meg és középpontjában a hegedű áll. A Bartók-év 2017-re tervezett programjai közül kiemelkedik a Bartók Világverseny és FesztiválBartók világverseny, amelyet a kormány 160 millió forinttal támogat.

A 2017. szeptember 10. és 17. között megvalósuló versenyre március 26-ig várják a 30 év alatti hegedűművészek jelentkezését. A zsűri munkájában magyar részről Szabadi Vilmos, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf vesznek részt, mellettük olyan kiváló külföldi hegedűművészek és professzorok fogadták el a Zeneakadémia meghívását, mint Salvatore Accardo, Quian Zhou, Ivan Zenaty, Krzysztof Wegrzyn, Joel Smirnoff és Takashi Shimizu.

A Bartók Világverseny és Fesztivál szakmai koncepcióját Vigh Andrea rektor művészeti irányításával a Zeneakadémia vezetősége dolgozta ki, a verseny anyagát az intézmény hegedűprofesszorai állították össze. A formátum fejlesztéséért, a verseny kreatív koncepciójának, arculatának, kiadvány- és marketingportfóliójának megalkotásáért, a teljes körű kommunikációs stratégia kidolgozásáért és megvalósításáért Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója felel, míg a szervezési feladatokat és a verseny lebonyolítását Csonka András programigazgató vezeti.

Az első, virtuális válogató a verseny honlapján keresztül beküldött videók alapján történik, majd a Zeneakadémián zajló őszi élő fordulókon a jelentkezők Bartók 1. vagy 2. rapszódiájának egy tételét, valamint Bach hegedű szóló-szonátáinak vagy partitáinak egy tételét adják elő. A középdöntőben Bartók hegedűszonátáiból, a hegedűirodalom legjelentősebb szonátáiból és egy virtuóz darabból összeállított 30 perces programmal mérik össze tudásukat a versenyzők.

A döntőbe továbbjutó hat versenyző egy-egy Mozart-hegedűversenyt ad elő, s a helyezésekről végül a finálé dönt, amelyen Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével.
A több mint 40 ezer euró összdíjazású nemzetközi hegedűversenyen Bartók reprezentatív hegedűművei szólalnak meg.

Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, életműve a magyar és az egyetemes kultúra közös kincse. Művészete és tudományos munkássága korszakalkotó jelentőségű, hatása máig érvényes, művei az egyetemes zenetörténet legértékesebb darabjai közé tartoznak. A népzenei gyökerek kutatása, a tradicionális motívumok felhasználása a modern zenében új utat jelölt ki a 20. század elején. Műveit a világon mindenhol rendszeresen műsorra tűzik a legnagyobb zenekarok, hangszeres előadók, kamaraegyüttesek. Bartók neve szorosan összekapcsolódik a magyar zenekultúrával, a világon bárhol játsszák zenéjét, az összetéveszthetetlenül hordozza magyar gyökereit. A Bartók Világverseny és Fesztivál a legmagasabb zenei felkészültséget megkövetelő repertoáron túl szerkezetével is újat hoz a hagyományos zenei versenyekhez képest. A verseny hatéves ciklusban a Bartók-életmű legjellemzőbb vonulataira: a zongora-, hegedű- és kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épül. Az egyes hangszeres versenyek kétévente kerülnek megrendezésre, a köztes években pedig zeneszerzőverseny kezdődik, mely mindig a következő hangszeres kategóriához kapcsolódik, valamint a hangszeres kategóriák versenyei mellett kétévente tudományos konferenciára is sor kerül a Zenetudományi Intézetben, melynek központjában minden alkalommal Bartók áll, olyan tudományos kontextusban, amely a témát mindig aktuálisan, a legújabb hazai és nemzetközi kutatások fényében tudja exponálni. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy Bartók nemcsak az előadói, hanem a zenetudományos életben folyamatosan napirenden szerepeljen.
A Zeneakadémia a Bartók-év keretében nemzetközi programsorozatot is szervez. A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem együttműködésében Tokióban, Helsinkiben és Zágrábban valósultak meg intenzív oktatási és koncertprogramok a partnerintézmények tanárai és hallgatói részvételével.
Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s