Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

Közzétette:

 

 

A világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc szerzeményeinek előadásával kezdődött meg a 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, melyet a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve rendeznek meg a budapesti Zeneakadémián. A zenei viadalon három kontinens 11 országából összesen 36 művész versenyez.
Liszt Ferenc Nemzetközi ZongoraversenyZongoraszóval kezdődött el szeptember 2-án a Zeneakadémia Solti termében a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny. Az ünnepélyes megnyitón Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója szólt a megméretés előtt álló versenyzőkhöz: „Pár napja még az olimpia lázában égtünk, de máris itt van egy újabb nagy verseny, melynek nem csak a győztesére érdemes odafigyelnünk.” Felidézte: a megméretés hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza: a Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny első győztese Fischer Annie volt, akinek ez a helyezés álmai megvalósulásának kezdetét jelentette.
A megnyitón beszédet mondott dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára is. Megköszönte a Filharmónia Magyarország NKft. és a Zeneakadémia előkészítő munkáját, majd elmondta: „a világ legtehetségesebb zongoristái érkeztek Budapestre, hogy összemérjék tudásukat, és egymástól tanuljanak”. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny a zenei világ központjává varázsolja fővárosunkat – hangsúlyozta Kucsera Tamás, majd a zsűrinek jó munkát kívánt, a résztvevőknek eredményes versenyt, a közönségnek pedig csodálatos zenei élményt.

A verseny első helyezettje 15 ezer, a második 12 ezer, a harmadik 9 ezer euróval térhet haza, emellett egy 6 ezer eurós közönségdíjat is kiosztanak. Az elődöntők szeptember 3-tól 5-ig tartanak, a szeptember 6-i és 7-i középdöntőkön is tovább jutó hat versenyző a szeptember 9-i szóló döntőben Liszt Ferenc h-moll szonátáját adja elő. A másnapi zenekari döntőben a zsűri fogja meghatározni, hogy a három nagy Liszt-versenymű (Esz-dúr és A-dúr zongoraverseny, valamint a Haláltánc) közül melyikkel lépnek színpadra a versenyzők. A versenysorozat szeptember 11-én, vasárnap eredményhirdetéssel és gálakoncerttel zárul.
A zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet, Kocsis Zoltán pedig a szerkesztőbizottság elnökeként vesz részt a munkában.
A verseny kísérőprogramja szeptember 2. és 4. között az ingyenes és mindenki számára nyitott Zongorakarnevál, amelynek részeként a Liszt Ferenc tér járókelői egy 1904-es Steinway zongorán előadott minikoncerteket élvezhetnek Fisher Annie- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek tolmácsolásában, és megtekinthetik miként lehelnek új életet hangszerként már megfáradt zongorákba a képzőművészeti egyetem diákjai.
A Zongorakarnevál programjait emellett Virtuózok-koncert, Liszt Ferenc életét felelevenítő, előzetes regisztrációhoz kötött zenetörténeti séták, Barabás Márton zongoraalkatrészeket újragondoló kiállítása, fényfestés, valamint a világszerte népszerű Steinway zongora belsejét és működési mechanizmusát bemutató zenematiné is színesíti.
Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A kormány 100 millió forinttal támogatja a verseny megszervezését, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egymillió forintos különdíjat adományoz.


A Zeneakadémia épületében Barabás Márton képzőművész, az MMA rendes tagja zongoraalkatrészeket újragondoló alkotásaiból nyílt tárlat szeptember 3-án. A Zongoraobjektek című kiállításon síkplasztikákat, henger és gyűrű alakú zongoraszobrokat és kottakönyvekből és billentyűk találkozásából összekomponált könyvszobrokat láthat a Liszt Zongoraversenyre érkező közönség. A kiállítás 2016. szeptember 11-éig látogatható.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s