Magyar kulturális hét Pozsonyban

Közzétette:

 

 

2016. június 6–13. között Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében immár harmadik alkalommal kerül sor a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét elnevezésű magyar kulturális hét megrendezésére Pozsonyban. A kiállítások a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jöttek létre.

Több mint szomszéd plakátA hiánypótló és hagyományteremtő céllal létrehozott fesztivál, melyet először 2014-ben, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvényeként rendeztek, idén június 6-án a pozsonyi koronázó-templomban a szombathelyi Capella Cantorum énekegyüttes koncertjével kezdődik. Június 8-án az ExperiDance Tánctársulat előadására kerül sor.

Egyedül álló élményt ígér Bogányi Gergely zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának hangversenye a magyar fejlesztésű Bogányi zongorán június 13-án, a Szlovák Rádió nagy hangversenytermében.

A színpadi programok összeállítása során fellépési lehetőséget biztosítottak magyarországi és szlovákiai népzenei, néptánc- és egyéb kulturális csoportoknak. Fellépnek Peter Šrámek és zenekara, a Visegrad Jazz Quartet, Korpás Éva népdalénekes, Esszencia zenekar, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Daniel Balázs-Boggie Woogie és a Tzomet klezmer együttes is.

Emellett számos jelentős kulturális program, szimpózium és gyermekelőadás várja az érdeklődő közönséget. Három nemzetközileg elismert képzőművész, akik a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai, Orosz István, Farkas Ádám és Aknay János kiállítással vesznek részt a rendezvényen.

A Visegrádi Együttműködés 25. évfordulója alkalmából idén a lengyel és a cseh nagykövetség, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap közreműködésével június 9-én egy konferenciát is szerveznek, amelyen a tagállamok egykori politikusai és szakértői a közép-európai országok sikeres együttműködéséről beszélnek majd.

“Az elmúlt két év sikere, a pozitív visszajelzések igazolták a rendezvény létjogosultságát. Az évezredes együttélés számos olyan kapcsolódási pontot alakított ki népeink között, amelyek összekötnek bennünket. A nyelvi különbség mellett máig erősen érezhető a kulturális hasonlóság, A rendezvénnyel célunk, hogy Magyarországot közelebb hozzuk Szlovákiához, és annak fővárosához, Pozsonyhoz, az itt élőkhöz, és az ide látogatókhoz” – mondta a rendezvényről Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet.

Június 7., 17.00 óra

Orosz István: Paradoxonometria – kiállítás

Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. (Palisády 54)

A Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikusművész kiállításának kurátora Medve Mihály.

Június 8., 17.00 óra

Farkas Ádám: Térhajlatok és átmetszések – kiállítás

Z-Galéria, Zichy-palota, Ventur u. 9. (Ventúrska 9)

A Kossuth-díjas szobrászművész kiállítása öt évtizednyi munkásságából nyújt válogatást, kurátor: Bodonyi Emőke.

A kiállítást megnyitja: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Június 9., 18.00 óra

Aknay János: A földi és az égi szféra között – kiállítás

Pozsonyi Városi Galéria, Pálffy-palota, Úri u. 19. (Panská u. 19)

A Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész kiállításának kurátora P. Szabó Ernő.

Június 13., 19.00 óra

Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész záróhangversenyén a magyar fejlesztésű, áramvonalas, új Bogányi zongorán játszik.

Szlovák Rádió nagy hangversenyterme, Mýtna 1.

A részletes program innen tölthető le.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s