Kifinomult életterek – A nappali

Közzétette:

 

 

Általánosságban elmondható, hogy azzal, amilyen tárgyakkal körülvesszük magunkat, bizonyos tulajdonságokat hangsúlyozhatunk. Ezek a tulajdonságok nem feltétlenül igazak ránk, de mindenképpen alkalmasak arra, hogy célzott benyomást keltsenek másokban. Kommunikálunk, üzenünk a környezetünkkel is, amely alapján a szemlélő benyomást formál rólunk.

Kísérletek során azt tapasztalták, hogy a dekoratív szobában készült fényképen szereplő embernek nagyobb presztízsű foglalkozást, jólétet és energikusabb személyiséget tulajdonítottak a megkérdezettek. Valós helyzetben pedig azt tapasztalták, hogy a szépen elrendezett szobában, harmonikus környezetben a kísérleti alanyok hosszabban beszélgettek, mélyebb interjút készítettek egymással.

Az emberek szépséghez és harmóniához önkéntelenül társított pozitív képzeteit tehát lakótereink publikus tereiben akár tudatosan is felhasználhatjuk, így üzenve személyiségünkről, céljainkról, sikereinkről, vagy betölteni kívánt státuszunkról.

A nappali lakóterünk „kirakata”. Az egész lakás leginkább reprezentatív, önkifejező területe, a vendégfogadás helyisége. De emellett legtöbbször a családi kikapcsolódás, feltöltődés, társas együttlétek és a pihenés színtere is.

A publikus és a privát szféra egy szobában történő összehangolása nem egyszerű feladat, sok önismeret és pontos elképzelések szükségesek a személyiségünkből megmutatni kívánt részletekről, illetve az ellazulásunk, feltöltődésünk feltételeiről.

Mire érdemes figyelni?

A nappali egy dinamikus, a család és a vendégeink által is használt közös tér, ezért legfontosabb kritériuma, hogy kellemesen tudjuk eltölteni itt az időt. A legdrágább berendezés, térkialakítás is hiábavaló erőfeszítés sikereink bemutatására, ha senki nem érzi kényelmesen, otthonosan magát a térben, nem marad a helyiségben.

A fő szempont tehát a kényelmes, barátságos társas érintkezések feltételeinek biztosítása, a biztonságos, hívogató otthonélmény megteremtése. Ennek egyik legegyszerűbb módja az ülőhelyek ideális elrendezése.

Ahhoz, hogy jóízű beszélgetések tudjanak kialakulni, megfelelő távolságra elhelyezett, megfelelő számú, kényelmes ülőhelyre van szükség. Az egymástól túl távoli székek, fotelek nem kedveznek az elmélyült, baráti beszélgetéseknek, ahogyan a nagyon szorosan összezsúfolt vendégsereg sem kezd kinyílni egymás felé. Kommunikációnkban túlnyomó szerepe van a szemkontaktusnak, a mimikának, a gesztusainknak, ezek érzékelésére helyet kell biztosítanunk. Az ideális távolság beszélgetőpartnerek között 50-120 cm. Ha kevés a hely foteleknek, tegyünk be ülőpárnákat, puffokat, hogy mindenki el tudjon helyezkedni a társaságban, senki ne szoruljon perifériára nagyobb összejöveteleken sem.

A szimmetria sok szempontból vonzó az emberek számára, azonban a túlzott, mértani pontossággal elrendezett, szigorú szabályok szerint bútorozott, dekorált helyiségek inkább idegenkedést, barátságtalan érzéseket keltenek a látogatókban. Vendégeink, de családtagjaink is úgy érezhetik, hogy bármi elmozdításával megbontanák a tökéletes rendet. Az ilyen feszélyező közeg nem kedvez az ellazulásnak, az otthonosság érzetének kialakulásának.

 

Nappali szoba

 

A nappalinál talán nincs is alkalmasabb hely, hogy különleges, számunka emlékekkel, inspirációval bíró tárgyainkat közszemlére tegyük, kihangsúlyozva személyiségünket, megmutatva egyéniségünket. Mindezek vendégeink számára is biztos kiindulópontot jelenthetnek közös beszélgetésekhez, egy nyitottabb kommunikációhoz.

De egy helyiség berendezése kapcsán a harmonizáló, otthonteremtő lépések általában nem tudatosan zajlanak. Döntünk a falszínekről, kiválasztjuk a bútorokat, elhelyezzük a dísztárgyakat – legtöbbször az intuícióinkra, belső megérzéseinkre hagyatkozva. Az önkifejezés olyan kreatív formája ez, mint bármely más művészeti alkotás: a legbensőbb gondolat- és érzelemvilágunk tárgyiasulása.

A harmónia eléréséhez azonban tudatosságra, a környezetünk és önmagunk változásainak figyelésére, tervezésre, és a kivitelezés kontrolljára van szükség. Ugyanis a tudatosan kialakított terek segíthetik kapcsolataink, terveink alakulását, sőt önmagunk pszichés fejlődését is.

 

Forrás: Pályi Réka – stiluskommunikacio.eu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s