A Szerelem visszatér Cannes-ba

Közzétette:

 

 

Makk Károly Szerelem című alkotása meghívást kapott a 69. cannes-i filmfesztivál nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programjába. Az eredeti 35 mm-es film felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával, a MaNDA közreműködésével, a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készül. A teljes körűen restaurált Szerelem Cannes-ban lesz látható először.

Makk Károly: SzerelemA Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván főszereplésével 45 évvel ezelőtt készült film felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére mutatják be a Cannes Classics nevű programban.

A költői szépségű Szerelem Makk Károly, Déry Tibor író és Tóth János operatőr egyszeri és megismételhetetlen közös alkotása, az 1948 és 1968 közötti évek 12 legjobbnak tartott magyar filmjének (Budapesti tizenkettő) egyike. Az 1971-es alkotás központi témája két asszony különös kapcsolata: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó történetben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog, és megtalálta élete célját.

A Szerelem nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját, majd világszerte nagy sikert aratott. Most a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának köszönhető felújított és digitalizált változatot mutatják be.

Az idén 90 éves Makk Károly, a Nemzet Művésze hat filmjét mutatták be a cannes-i filmfesztiválon 1955 és 1987 között. A Cannes-ban is díjazott Törőcsik Mari, aki szintén a Nemzet Művésze pedig tavaly volt 80 éves. Mindkettőjüket meghívták, s a tervek szerint Makk Károly személyesen is részt vesz a felújított Szerelem cannes-i díszbemutatóján.

A filmklasszikusokat bemutató válogatás egyik díszvendége a 80 éves William Friedkin amerikai filmrendező lesz, tisztelegnek Raymond Depardon és Frederick Wiseman dokumentumfilmesek előtt, levetítik az 1966-os cannes-i fesztivál megosztott fődíjas alkotásait, megünneplik a 70 éves Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségét (FIPRESCI), valamint bemutatnak a filmművészet történetéről szóló kilenc dokumentumfilmet is, köztük Pierre Filmon francia rendező Zsigmond Vilmosról készült portréfilmjét.

A 69. cannes-i filmfesztivál május 11-én nyílik meg a francia Riviérán, és május 22-ig tart. A hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke George Miller ausztrál filmrendező. Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programban, egy másik animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) A nyalintás nesze című alkotását pedig, amelyet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirált, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be.

A Magyar Művészeti Akadémia 53 magyar film válogatásába is bekerült Szerelem (1971) nem az első alkotás, melynek digitális felújítását az MMA finanszírozza. Tavaly Szőts István két filmremekének digitális felújítása készült el: az Ének a búzamezőkről (1947), valamint az Emberek a havason (1941). Mindkét film megjelent DVD-n is, várhatóan így lesz ez Makk Károly és Tóth Janó filmjével is.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s