Az európai forradalmak 1848-ban

Közzétette:

 

 

1848-ban forradalmak söpörtek végig Európán. A felkelők különböző célok eléréséért indultak harcba. Párizsban a polgárság a választójog reformját, a munkásság a nyomor felszámolását követelte. Ausztriában az abszolutizmus eltörlése és a jobbágyfelszabadítás volt a cél; az osztrák uralom alatt lévő Itáliában és Magyarországon a fentiekhez a nemzeti függetlenség követelése társult. A széttagolt Németországban és Itáliában pedig napirendre került az egyesítés és a nemzeti állam létrehozása.

1848 februárjában a párizsi forradalom távozásra kényszerítette Lajos Fülöpöt. Létrejött a második köztársaság, amelynek elnökévé a nemzetgyűlés Bonaparte Lajost, Napóleon unokaöccsét választotta meg. A bécsi és pesti forradalom, majd a magyar szabadságharc sikerei következtében az udvar lemondatta Ferdinánd császárt, akit a trónon unokaöccse, Ferenc József követett. Úgy tűnt, hogy az abszolutizmus végnapjait éli Európában.

A soknemzetiségű Osztrák Birodalom létét fenyegették az itáliai, a cseh és a magyar forradalmak, amelyek a nemzeti függetlenségért küzdöttek, a frankfurti parlament pedig a német egység megvalósítását próbálta elérni. Mindez azonban egyelőre nem sikerült, mert a kezdeti pánik után az abszolutizmus erői ellentámadásba mentek át. 1849-re az osztrák császár, az orosz cár, és a porosz király csapatai leverték a forradalmakat. Legtovább a magyar szabadságharc tartott, de a cári hadsereg beavatkozása megpecsételte a sorsát.

 

Január 12. Felkelés Szicíliában.

Február 22-24. Forradalom Párizsban.

Március 13-15. Forradalom Bécsben.

Március 15. Forradalom Pesten.

Március 18. Forradalom Milánóban.

Március 18-19. Forradalom Berlinben.

Március 22. A pünkösdi felkelés Prágában.

Június 22. Forradalom Velencében.

Cinque_Giornate_di_Milano_01

Ötnapos felkelés” Milánóban (le cinque giornate di Milano), 1848. március 18–22.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s