Franz Anton Maulbertsch

Közzétette:

 

 

Franz_Anton_Maulbertsch_by_M_J_SchmidtFranz Anton Maulbertsch Közép-Európa késő barokk festészetének egyik legnagyobb tehetsége. Vallásos és világi témájú alkotásokkal, freskókkal, oltárképekkel ékesítette Ausztria, Cseh- és Morvaország számos templomát, kolostorát, kastélyát, palotáját, és Magyarországon is valamennyi festői korszakában nagyszámú megbízáshoz jutott. Eleven és virtuóz festőiség, lendületesség és szellemiség, a szín és forma lehetőségeinek mély ismerete jellemezte, igazi stílus- és iskolateremtő egyéniség volt.

A sümegi plébániatemplom freskóegyüttese nem csupán Maulbertsch egyik ifjúkori fő műve, hanem a A királyok imádásaközép-európai késő barokk festészetnek is az egyik legkiemelkedőbb teljesítménye. A művész és segédei a templombelső egészét kifestették: az oltárképek, a mennyezet és az orgonakarzat képei és a díszítőfestés mind freskótechnikával készültek. A belső dekoráció magas fokú egységével egyetlen nagy teológiai gondolatot fejt ki, a megváltás művének folyamatát mutatja be. A ciklus kezdetét az előcsarnokban a pokol tornácán sínylődök jelentik, betetőzését a főoltárfreskó ünnepélyes jelenete, Jézus mennybemenetele, a megváltottak csoportjaitól kísérve. A mellékoltár-képeken és a hajó mennyezetén Krisztus életének jelenetei sorakoznak. A szcénák élénksége, élettelisége éppúgy köszönhető az expresszív formaadásnak és színezésnek, ahogyan a változatos típusoknak és elbeszélőtechnikáknak. A drámai és eksztatikus meseszerű hangulatban keveredik a kedves, zsánerszerű részletekkel.

 

sumeg-a-kiralyok-imadasa-reszlet

Maulbertsch: Királyok imádása és részlete, 1757-58, Sümeg, plébániatemplom

Franz Anton Maulbertsch (Baden-Württemberg), 1724. június 7. – Bécs, 1796. augusztus 8.), osztrák festő.

 

Írta: Jernyei Kiss János
Forrás: Bellák Gábor – Jernyei Kiss János – Keserű Katalin – Mikó Árpád – Szakács Béla Zsolt – Magyar művészet (192. oldal Corvina Budapest, 2009 ISBN: 9789631358711
A Kiadó engedélyével!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s