Chronica Hungarorum

Közzétette:

 

A Chronica Hungarorum (Chronicon Budense, Budai Krónika) – Az első Magyarországon nyomtatott könyv.

chronica hungarorum1Az első Magyarországon nyomtatott könyv Hess András budai műhelyében látott napvilágot 1473. június 5-én. Gutenberg 42 soros Bibliájának elkészülte után mintegy két évtizeddel a nyomdászat ilyen korai (bár nem hosszú életű) magyarországi megjelenése figyelemreméltó eseménynek számít. Hess kiadványát csak a német nyelvterületen, Itáliában, Franciaországban és Németalföldön készült nyomtatványok előzték meg.

 

kepes-kronika--chronicon-pictum--chronica-hungarorum-iv_istvan_iii_bela_imre_kkJohannes_de_Thurocz_-_Chronica_Hungarorum,_Augsburg_1488 chronica hungarorum2

 

Ma a nyomtatvány 10 példányáról van tudomásunk. Magyarországon kettő található: egyik az Országos Széchényi Könyvtárban, a másik a budapesti Egyetemi Könyvtárban. Az Országos Széchényi Könyvtár példányát 1843-ban József főherceg, Magyarország nádora vásárolta a gyűjteménynek. Hasonmás kiadása 1900-ban jelent meg. A mű első része a legpontosabban őrizte meg azt a forrásszöveget, amelyből Kézai Simon krónikája és a Bécsi Képes Krónika is merített. További részeiben Apród János, küküllei esperes Nagy Lajos királyról szóló emlékirata, az utána következő uralkodók felsorolása, valamint I. Corvin Mátyás fontosabb hadjáratainak ismertetése olvasható.

Forrás: Magyar Larousse Enciklopédia I. kötet (468. oldal), Akadémiai Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 05 5857 2

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s