A Délvidék visszafoglalása

Közzétette:

 

 

„A 3. hadsereg Szabadkától nyugatra jól összefogott súllyal törje át az erődvonalakat, nyugatról kerítse be és semmisítse meg a jugoszláv erőket. A gyorsan mozgó csapatokkal lehetőleg a Ferenc-csatornától délre előretörni, mielőbb elérni a Duna vonalát és birtokba venni az átjárókat. A 11. dandár a hadsereg jobb szárnyán támad azzal a feladattal, hogy a baranyai háromszöget birtokba vegye. A bezdáni csatornatorkolat zsilipje gyorsan elfoglalandó; a vállalkozás esetleg még a hadsereg megindulása előtt végrehajtandó.”
(Részlet a Honvéd Vezérkar főnöke április 9-i hadműveleti intézkedéséből)

 

Sajti

 

Horvátország Jugoszláviából történő kiválásának másnapján, 1941. április 11-én, Horthy kormányzó parancsára a magyar csapatok átlépték a magyar–jugoszláv határt. Fő katonai feladatuk – a Bácska Magyarországhoz történő visszacsatolása mellett – a Jugoszláviát lerohanó, Belgrád irányába előrenyomuló német csapatok hátának biztosítása volt. Három nap alatt, a jugoszláv hadsereggel történő nagyobb összecsapás nélkül foglalták vissza a Duna–Tisza közét, a Bácskát és Dél-Baranyát, illetve a Muraközt, s ezzel lezárult a magyar területgyarapodások korszaka.
A délvidéki magyarok nemzeti felszabadulásként élték át a Magyar Királyi Honvédség alakulatainak bevonulását. Ugyanakkor a Délvidék katonai visszafoglalását a szerb nacionalistákkal történő fegyveres összecsapások és súlyos emberi veszteségek terhelték.
A szerb kisebbséggel történő éles konfrontáció ellenére, akik a visszacsatolt Délvidék lakosságának mintegy 21,2%-át tették ki, 1942 januárjáig a magyar állam komoly eredményeket ért el a Délvidék jogi, szellemi-kulturális, közigazgatási, gazdasági és politikai visszaillesztése, konszolidációja terén. A szerb kisebbség magyar államba történő integrálásának lehetőségét szüntette meg a Jugoszláv Kommunista Párt felkelésre buzdító felhívása. Erre a veszélyre született az a javaslat, hogy a magyar állam elleni szervezkedés, valamint a magyar honvédség és csendőrség elleni szabotázsakciók letörésére vezessék be a katonai bíráskodást a Délvidéken. Megkezdődött az úgynevezett Sajkás-vidék katonai megerősítése, illetve 1942. január 6-án a terület „tervszerű átfésülése és megtisztítása”, és a razziát január 12-én kiterjesztették Újvidékre is. Újvidéken a szerb partizánok, a csetnikek felkelése miatt a magyar alakulatok szerbeket és zsidókat mészároltak le. Amikor Budapesten tudomást szereztek a tényekről, repülőgépen vitték a parancsot a kegyetlenségek azonnali beszüntetésére és a felelősök megbüntetésére. Az áldozatok számát többé-kevésbé pontosan ismerjük, a szerbiai történetírás „megközelítőleg 4 ezer áldozatról” ír, s napjainkig 3808 főt tudtak név szerint azonosítani. A razzia máig kitörölhetetlen nyomokat hagyott Magyarország és Jugoszlávia, illetve Szerbia 20. századi történetében, sőt egy időre a végletekig kiélezte a délvidéki magyarok és szerbek viszonyát. A Kállay-kormány 1943 őszén bíróság elé állította a razzia felelőseit, és a katonatisztek szökése ellenére a csendőrökre szigorú büntetéseket róttak ki. Magyarország vesztes, illetve Jugoszlávia győztes pozíciói azonban a II. világháború végén a kiengesztelő lépések kedvező hatását teljesen lenullázták. De nemcsak a háborús fejlemények, a külpolitikai tér Magyarország szempontjából kedvezőtlen alakulása is hatástalanította a Kállay-kormány szerbek felé tett békéltető lépéseit. A szerbek egy győztes, eddig soha nem látott nemzetközi tekintéllyel rendelkező Jugoszlávia büszke polgárai lettek, a magyarok pedig ismét kiszolgáltatott, kisebbségi sorba kerültek.

Forrás: História 2011/8 – Tartalom

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s