George Orwell

Közzétette:

 

 

65 évvel ezelőtt meghalt George Orwell, angol író (Állatfarm, 1984).

George Orwell (eredeti neve: Eric Arthur Blair) (Motihari, India, 1903. június 25. – London, 1950. január 21.) angol író, kritikus, újságíró

George_Orwell_press_photoEric Arthur Blair néven született az akkor brit uralom alatt álló indiai Motihariban, ahol apja az Indiai Polgári Szolgálatnál dolgozott. A család néhány évvel később Angliába költözött, és Orwell bentlakásos magánintézetekben végezte iskoláit, majd 1917-től királyi ösztöndíjjal az Eton College hallgatója lett. Tanulóéveinek leteltével belépett a birodalmi rendőrséghez, és Burmában teljesített szolgálatot csaknem öt éven át. 1927-ben otthoni szabadsága alatt úgy döntött, hogy nem tér vissza a szolgálatba: egyrészt már kamaszkorától kezdve író akart lenni, másrészt ebben az időben már kezdte megismerni és elutasítani az imperializmust, amelynek szolgálatában állt.
Leszerelését követően kötelességének érezte, hogy felfedezze az egyszerű hétköznapi emberek Angliájának világát: Londonban szobát bérelt a Notting Hillen, és innen járta be az East Endet, hogy megismerje a város szegényeit. 1928-ban egy párizsi munkásnegyedben lakott, itteni tartózkodása alatt két, azóta elveszett regényt írt, közben konyhai kisegítőként edényt mosogatott. 1929 végén visszatért Angliába, ahol tanítással és komlószedéssel keresett pénzt, s megírta, 1933-ban pedig megjelentette első könyvét Csavargóként Párizsban és Londonban címmel, immár George Orwell szerzői néven. (Orwell egy suffolki folyó, szüleinek otthonától délre.)
A következő három évben tanított, recenziókat írt, és egy könyvesboltban dolgozott. Az Egyesült Államokban jelent meg a Tragédia Burmában című regénye (az angol kiadó attól félt, hogy a könyv sértődéseket okozhat Burmában), majd A lelkész lánya és a Hadd repüljön a kukoricalevél című műve.
1936-ban megnősült, s ebben az évben megbízást kapott a Baloldali Könyvklubtól, hogy vizsgálja meg a szegények és munkanélküliek életkörülményeit. Tapasztalatait A wigani móló című munkájában dolgozta fel, amely egyszerre riportázs és esszé, és amelyben először tárta fel politikai álláspontját: szemben áll az imperializmussal és az osztálytársadalommal, s ugyanakkor támadja a szervezett szocialista mozgalom legtöbb formáját. Orwell riportkötetét a modern újságírás egyik alapművének tartják.
1936 telén Spanyolországba ment, csatlakozott a Marxista Egyesülés Munkáspártjához (MEMP), és 1937-ben káplárként harcolt a köztársaság oldalán az aragóniai fronton. Miután egy lövés torkon találta, leszerelték. Hazaérve megírta a Hódolat Katalóniának című könyvét, amelyben szakított az ortodox baloldallal. 1941 és 1943 között az Indiának sugárzott adások műsorvezetője volt a BBC-nél, majd a Tribune című lapnál lett irodalmi szerkesztő. 1943-44-ben írta meg az Állatfarm című regényét, amely politikai okokból (sértette volna a szövetséges Szovjetuniót) csak a háború után jelenhetett meg. A Tündérmese alcímet viselő mű jól felismerhetően a sztálini korszak szatírája. A regényből 1954-ben a világhírű John Halas (Halász János) készített rajzfilmet, amely az első egész estés animációs film volt Angliában.
1945 tavaszán Orwell a The Observer haditudósítója volt Párizsban és Kölnben, majd június-júliusban tudósított az első háború utáni angliai választási kampányról.
1945-ben meghalt a felesége, Orwell örökbefogadott fiukkal a skót partok mentén fekvő Jura szigetén telepedett le. Itt készült el 1948-ban legnépszerűbb könyve, világhíres negatív utópiája, az 1984, amely azt vizsgálja, mivé lesz a rend szabadság nélkül. E műnek “köszönhetjük” a mindentlátó Nagy Testvér, a Gondolatrendőrség fogalmát, és a fikciós nyelvet, az újbeszélt is. A könyvből 1984-ben megrázó film is készült, John Hurt és Richard Burton főszereplésével.
A regény fogadtatását Orwell már nem érhette meg, 1949 szeptemberében súlyosodó tüdőbajával egy londoni kórházba került, és 1950. január 21-én Londonban meghalt.

Forrás: MTVA

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s