Kiállítás Makovecz Imre tiszteletére Debrecenben

Közzétette:

 

 

Református temetőkápolna, ravatalozó, Sepsiszentgyörgy, Erdély, Románia 1997-2005

Református temetőkápolna, ravatalozó, Sepsiszentgyörgy, Erdély, Románia 1997-2005 / Fotó: Csány Imre DAPh

 

A Magyar Kultúra Napját a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, az Ybl-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Makovecz Imre műveiből összeállított kiállítással köszöntik Debrecenben, az alkotó születésének 80. évében. A kiállítás meghívója letölthető innen.

Makovecz Imre„Az építészetnek pedig mindig az volt az egyetlen igazi és neki való kalandja, hogy hogyan tudja az eget és a földet összekapcsolni… lehatárol-e a kozmoszból valamilyen megszentelt intimitást…”

A tárlat a 2014-es év egyik legfontosabb kulturális eseménye, a Pesti Vigadóban bemutatott Makovecz-életművet reprezentáló tárlat anyagából válogat. A legendás építész grafikai igényű rajzai, tervei, épületeinek kiváló fotói mellett alkotásainak néhány exkluzív, nagy méretű makettjét is megcsodálhatja a közönség.

A kiállítás kurátora Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész. A tárlat ideje alatt vetítéses előadásokat, exkluzív tárlatvezetéseket, foglalkozásokat terveznek.

Makovecz Imre a budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott, később Svájcban megismerkedett Rudolf Steiner munkásságával, szellemiségével. 1970-ben Erdélyben járt Kós Károly legendás építésznél. Első külföldi kiállítása Finnországban volt, több nemzetközi elismerés birtokosa. Tiszteletbeli tagjává választotta az Amerikai Építészeti Intézet és a Brit Királyi Építészeti Szövetség, megkapta a Francia Építészeti Akadémia Nagy Aranyérmét. 1992-ben társaival megalapította a Magyar Művészeti Akadémia egyesületet. A 2011-ben köztestületként megalakult Magyar Művészeti Akadémiának alapító örökös tiszteleti elnöke.

A kiállítás megtekinthető: 2015. január 23. – 2015. március 1.

Helyszín: Kölcsey Központ (4026, Debrecen, Hunyadi u. 1-3.)

Forrás: epiteszforum.hu

Tekintsék meg a 2014. november 6. és 27. között a Belgrádi Magyar Intézetben rendezett Makovecz Imre kiállításról készült kisfilmünket!

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s