Csendes éj a csatatéren

Közzétette:

 

 

csendesejaharcteren

Karácsonyi tűzszünet; német és brit katonák együtt állnak az optika előtt a belgiumi fronton, Plogsteert falu közelében.

A támadó németek és az antant véderői 1914 decemberében a belgiumi és franciaországi frontvonal mentén ásták be magukat. A katonák iszamós aljú árkokból lőtték egymást, köztük a senki földjén sebesültek és holttestek hevertek. Épp száz éve, december 24-én, szenteste a nyugati front sok pontján égő gyertyával díszített ágak jelentek meg a német lövészárkok mellvédjén. Az antant közkatonái elfogadták a rögtönzött békejobbot.

csendes_ej_a harcteren_300x„Közkatonák ideája volt a karácsonyi fegyverszünet” – írja Stanley Weintraub amerikai történész 2011-ben Silent Night (Csendes éj) címmel megjelent könyvében. A bakák fittyet hánytak a parancsra: az ellenséggel tilos barátkozni. Előbb átkurjongattak : „Ha ti nem lő, mi nem lő”, aztán akik egy nappal azelőtt még egymás vérét ontották, karácsonyi dalokat kezdtek énekelni egymásnak. Volt, aki kimászott a lövészárokból, átment a másik oldalra, elszívott odaát egy staubot az ellenséggel. Másnap, karácsony első napján is hallgattak a fegyverek, beszélgettek-barátkoztak a katonák, eltemették halott bajtársaikat, segítettek a másik félnek a sírásásban, a végtisztesség megadásában – az egyik szertartásnál egy skót káplán angolul és németül is elmondta a 23. zsoltárt. Sokan megosztották ellenségükkel a szeretteiktől kapott ennivalót. Volt, aki szuvenírként gombokat cserélt a másikkal az uniformisáról, sőt focimeccset is szerveztek. „Nem akartak tovább háborúzni” -írja Weintraub. De a fejesek sajnos akartak: az újév beköszöntével folytatódott az ádáz csata. Naplójukban, hazaküldött leveleikben a bakák meghatottan írtak a tűzszünetről. Egy német katona szavai: „Csodálatosabbat, különösebbet elképzelni sem lehetett!”

Patricia Edmonds – National Geographic, Fotó: Mansell. / Europress / Getty

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s