El Escorial

Közzétette:

 

 

Palota és kolostor Spanyolországban, a a Sierra Guadarrama lábánál, Madridtól ÉNy-ra. II. Fülöp spanyol király saint-quentin-i győzelme után tett fogadalma nyomán királyi temetkezőhelynek és (az ellenreformáció szellemében működő) iskolának épült 1563-1584 között Juan Bautista de Toledo, az olasz Giambattista Castello és Juan de Herrera tervei alapján Spanyolországban szokatlan , szigorú klasszicista stílusban.

A spanyolok a világ nyolcadik csodájának nevezik az Escorialt.

el_escorial_spain

 

A kolostorok és a világi paloták az esetek többségében élesen megkülönböztethetők egymástól. Előfordult, hogy az utazgató király élvezte valamely monostor apátjának vendégszeretetét, vagy az uralkodócsalád valamely tagja, aggódva lelki üdvéért, szerzeteseket fogadott föl, akik imádkoztak érte. II. Fülöp spanyol király olyan kolostor felépítésére szánta el magát, amely egyszersmind palota volt: ez az Eseorial. Az Escorial mintegy 50 kilométerre fekszik Madridtól északnyugati irányba, a Sierra  de  Guadarrama déli lejtőjén. Vonattal Madridból utazhatunk San Lorenzo felé. A spanyol haderő 1557. augusztus 10-én a flandriai St.-Quentin mellett legyőzte a franciákat. E napnak különös jelentőséget kölcsönöz, hogy ez Szent Lőrinc névnapja volt, s a csatában ezen a napon rombolták le a róla elnevezett templomot. A mélyen hívő II. Fülöp megfogadta, hogy a szentnek új templomot állíttat. Az Escorial rács alaprajzú, Szent Lőrinc mártíriumát hivatott jelképezni, akit egy rostélyra erősítve kínoztak halálra. A kolostort a XIX. században Jeromos- majd Ágoston rendieknek adták át. Az Escorial erődítmény jellegű, téglalap alakú. A külső falak 206 méter szélesek és 161 méter hosszúak, a dísztelen és szabályos homlokzat egyhangú benyomást kelt.

el escorial_homlokzatEl Escorial homlokzat

Hiábavaló próbálkozás megszámolni az ajtókat és az ablakokat, az eredmény ugyanis mindig más és más, körülbelül 2500 ablak és 1250 ajtó tagolja a kolostorpalota homlokzatát. Az épületegyüttes két mesternek köszönhető. Juan Bautista de Toledo készítette az első terveket: ő valószínűleg már a római Szent Péter-templom építésénél fontos tapasztalatokat szerzett. 1567-től Juan de Herrera folytatta a munkálatokat, és az 1563 és 1584 között megépült Escorial végül is az ő keze nyomát viseli. II. Fülöp spanyol király maga is részt vett a tervek készítésében. Úgy helyezték el a királyi szobákat, hogy az uralkodó saját helyiségeiből közvetlenül a templomba léphetett. Idősen és betegen is az ágyból pillanthatott a főoltárra. Az épületegyüttesből kiemelkedő királyi palotát, amely a templom keleti lezárásához kapcsolódik, Lőrinc rostélyfogantyújának nevezik. II. Fülöp utódai a gazdagabb díszítésű és kényelmesebb helyiségeket részesítették előnyben, s nem ragaszkodtak ahhoz, hogy a főoltárra közvetlenül rálássanak. Így tehát a templom északi oldalánál újabb szobákkal bővült a palota. Itt kétemeletes kerengőt építettek, középpontjában található a Panteón de los Evangelistas (az Evangélisták Udvara), amely nevét az itt felállított szobrokról kapta. II. Fülöp oroszlánrészt vállalt az Escorial megépítésében. A történetírók feljegyezték, hogy a szemközti  hegyen lakott, hogy onnan figyelhesse a munkálatokat. II. Fülöp rejtekhelyét (Silla de Felipe II.) a palota homlokzatánál elágazó főútvonalról szűk, kanyargós úton közelíthetjük meg. Ha felkapaszkodunk a meredek úton, csodálatos kilátás tárul elénk. Az Escorialt felépíttető II. Fülöp az áttekinthető architektúra híve  volt, szűkmarkúan bánt a díszítőelemekkel, de palotájában figyelemre méltó műalkotásokat láthatunk. Az Escorial múzeumaiban Tiziano, El Greco, Veronese, Tintoretto, Hieronymus Bosch és Velázquez képeit is megtaláljuk. Látható itt egy faliszőnyeg-gyűjtemény, néhányuk Goya és Rubens tervei alapján készült. A palotában építészeti múzeum is van. Az Escorial nemcsak királyi palota és kolostor, hanem a spanyol királyok temetkezőhelye is. A Panteón de los Reyes (Királyok Panteonja) a templom főoltára alatt helyezkedik el, s II. Fülöp halála után még sokáig dolgoztak rajta. A hosszúkás karzaton, a nyugati bejárat közelében lévő könyvtárat azonban a király még életében használhatta. Könyvek és folyóiratok gazdag gyűjteményét találhatjuk egy másik teremben is, amelynek mennyezetét pompás, allegorikus festmények díszítik, a bölcseletet, a hittudományt, a zenét és a mértant szimbolizálják.

el escorial_diaramaEl Escorial modell (Architecture Museum)

 

Források: Magyar Larousse Enciklopédia, A világ csodái

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s