Öt kontinens különleges múmiái a Magyar Természettudományi Múzeumban

Közzétette:

 

 

MTM_03_kicsiA múmiák üzenete az öröklét felé való közeledés – mondta dr. Korsós Zoltán főigazgató a Múmiavilág című nagyszabású vándorkiállítás anyagát bemutató sajtótájékoztatón 2014. szeptember 23-án, Budapesten. Az öt kontinens, évezredes vagy épp a közelmúltból származó múmiáit testközelbe hozó tárlat 2014. október elsején nyitja meg kapuit a közönség a Magyar Természettudományi Múzeumban. A világ különböző részeiről származó, más-más időben, igen eltérően mumifikálódott különös testemlékeket eddig mintegy 1,7 millió ember látta Európában és Amerikában. Az itt látható 28 múmia a körút végeztével visszakerül az anyaintézményekhez, és nagy valószínűséggel együtt többé nem lesznek láthatóak.

A kiállításban megismerhetjük a múmiákkal kapcsolatos alapfogalmakat, bemutatjuk a híres és a kevésbé ismert, ám tudományos szempontból rendkívül fontos múmiákat. A különleges testemlékeket földrészenként – Afrika, Európa, Dél-Amerika, Ausztrália-Óceánia, Ázsia – állítjuk ki, megmutatva a mumifikálásban rejlő különbségeket is. Minden múmiának elmeséljük a felfedezését, a tudományos vizsgálatát és az abból megfejtett személyes történetét – tájékoztatott dr. Korsós Zoltán főigazgató.

A múmiák a világ minden tájáról végre megérkeztek Budapestre, amit még fontosabbá tesz az a tény, hogy Közép-Európában együtt csak itt nálunk lesznek láthatóak – hangsúlyozta dr. Matskási István címzetes főigazgató.

A kiállításon részletesen bemutatnak többek között egy több ezer éves chilei Chinchorro gyermekmúmiát, egy csecsemő testét rejtő, legalább 1000 éves perui múmiabatyut a Wari (huari) kultúrából, a Chancay-kultúrából egy kb. 1415-ből származó, keresztbe tett lábbal mumifikált perui asszonyt, de egészén közelről lehet tanulmányozni Sándor Terézia, „a szív nélküli apáca” 200 éves váci múmiáját is.

 

A kiállítás előzményének tekinthető a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) 2006-ban megrendezett, „Rejtélyek, sorsok, MÚMIÁK – A váci Fehérek templomának titka” című időszaki kiállítása, amely nagy érdeklődést váltott ki a közönség köreiben – több mint 70.000-en tekintették meg -, de a szakmabeliek is felfigyeltek rá, és számos külföldi szakértő is Magyarországra utazott, hogy a tárlatot megtekintsék.

A gyűjteményből a mannheimi Reiss-Eingelhorn Museum (REM) kölcsön kért néhány múmiát a „Der Traum vom Ewigen Leben” című kiállításhoz, amely olyan egyedülálló leletanyagot mutatott be, amely eddig még soha sehol nem volt látható.

A kiállítás sikerét mutatja, hogy az eredetileg egyszeri bemutatásra szánt kiállítást vándorkiállítássá kellett alakítani a nagyszámú érdeklődő és a kiállítást kölcsönvenni szándékozó múzeum miatt. A németországi Kassel és Schlesswig, és az olaszországi Bolzano is bemutatta a múmiagyűjteményt. A kiállítással együtt természetesen a váci múmiák is mindig utaztak.

A kiállítás sikere felkeltette a tengerentúliak érdeklődését is. A REM és az American Exhibition cég szerződést kötött, mely szerint a kiállítást három év során 9 amerikai helyszínen (Los Angeles, Milwaukie, Philadelphia, Charlotte, Tampa, San Antonio, Salt Lake City, Portland, Baltimore) mutatták be – „Mummies of the World” címmel.

2014-ben a múmiagyűjtemény visszatért Európába. A kiállítás legutóbb Hollandiában, Assenben volt látható, a Drents Múzeum mutatta be. A kiállítás sikerét jelzi, hogy 14 hét alatt 50.000 látogatójuk volt.

A REM és az MTM közötti megállapodás értelmében, Hollandia után a váci múmiák eddigi kölcsönzésének ellentételezéseként a teljes múmiaegyüttest bemutathatjuk Magyarországon, az MTM-ben. Az állami garanciával megvalósuló kiállítás biztosítási összege 8,5 millió Euro.

Az Európát és Amerikát megjárt, nagysikerű kiállítás 2014. október elsején nyílik meg Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Budapest után további európai helyszínekre utazik a kiállítás (Basel, Írország, Stockholm). 2018-ban a kiállítás-sorozat véget ér, és a hosszú éveken át világszerte bemutatott múmiák visszatérnek az eredeti gyűjteményeikbe.

Nincsen olyan nép, aki ne próbálta volna meg mumifikálni a halottait, hogy örökké magához közel tudhassa szeretteit, hozzátartozóit – jegyezte meg a sajtótájékoztatón dr. Szikossy Ildikó antropológus, a kiállítás egyik kurátora.

A múmiák személyes történeteiből egy életet, egy másik világot és kultúrát lehet megismerni. Ebben a látogatóknak a tudomány eszközeivel – a modern antropológia módszereivel, a 21. századi technika segítségével – segít a múzeum.

A bemutató tér közepén berendezett, működő antropológiai laboratóriumban a látogatók szeme láttára és őket bevonva zajlik majd a tudományos munka a kiállítás alatt. A látogatók a laborba belépve megismerkedhetnek az antropológiai kutatás eszközeivel. Egy vizsgálati protokollt (nem és kor meghatározása) követve saját maguk is megvizsgálhatják az itt elhelyezett maradványokat.

A laborban előre meghirdetett időpontokban a múzeum antropológusai tartanak bemutatókat, végeznek méréseket a látogatók segítségével. A kiállítás ideje alatt a laborban elhelyezett két, eddig tudományos módszerekkel nem tanulmányozott múmiát vizsgálnak kollégáink. Az eredményeket folyamatosan közöljük egy interaktív táblán, valamint a kiállítás Facebook oldalán. (www.facebook.com/mumiakiallitas). A látogatók kérdéseire antropológusaik válaszolnak.

 

Különleges programok, egyéb információk

Egy este a múmiákkal: A kiállítás ideje alatt minden csütörtökön hosszabbított nyitva tartással és havonta egy alkalommal különleges programmal várjuk látogatóinkat.

Kutatók éjszakája: Szeptember 26-án, a Kutatók éjszakáján a múmiákat kísérő külföldi kurátorok tartanak szakmai bemutatót a múmiák titkairól.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak.

Belépőjegy árak: felnőtt: 1800 Ft, diák: 900 Ft, csoportjegy diákoknak:  800 Ft/fő, nyugdíjas: 900 Ft

A kiállítás október 1-től kedd kivételével naponta 10-től 18 óráig várja a látogatókat.

A kiállítás szakmai rendezői:

dr. Pap Ildikó és dr. Szikossy Ildikó, MTM Embertani tár

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s