Mit hisznek a muszlimok Jézusról?

Közzétette:

 

 

A muszlimok tisztelik és nagyra becsülik Jézust (béke legyen vele). Úgy tekintik őt, mint Istennek az emberiséghez küldött legnagyobb küldötteinek egyikét. A Korán kijelenti szűz-születését, és az egyik fejezet a Koránban a „Maryam” (Mária) címet viseli. A Korán Jézus születését a következőképpen írja le:

[Emlékezzetek arra], amikor az angyalok azt mondták: „Ó Mária! Allah hírül ad néked egy igét, amely Tőle [ered], a neve a Messiás, Jézus, Mária fia. Nagy becsben fog állni az evilágon és a túlvilágon s azokhoz fog tartozni, akik közel állnak [Allahhoz]. [Már] a bölcsőben szólni fog az emberekhez, [majd] érett fővel [is], s a jámborok közé fog tartozni.” „Uram!” – mondta [Mária] – „Honnan lesz nekem fiam, holott nem illetett engem ember?” „Eképpen [lesz]” – mondta. Allah azt teremt, amit akar. Ha egy dolgot elhatározott, akkor csupán azt mondja annak: „Legyél!” – és [az] van. (Korán, 3:45-47)

Jézus csoda által született Isten parancsára, amely korábban Ádámot is életre keltette apa nélkül. Isten azt mondta:

Jézus példája olyan Allahnál, mint Ádámé. Porból teremtette őt, majd azt mondta néki: „Legyél!” – és lett. (Korán, 3:59)

Prófétai küldetése alatt Jézus több csodát is véghez vitt. Isten közli velünk Jézus szavait:

„Jellel jöttem hozzátok a ti Uratoktól: teremtek nektek agyagból valamit, ami úgy fest, mint a madár. Lehelek belé, s – Allah engedelmével – [igazi] madár lesz. Meggyógyítom – Allah engedélyével – azt, aki születésétől fogva vak, s [meggyógyítom] a leprást és föltámasztom a halottakat. Hírül adom nektek, hogy mit esztek, és mit tároltok házaitokban…” (Korán, 3:49)

A muszlimok hite szerint Jézust nem feszítették keresztre. Az Jézus ellenségeinek terve volt, hogy keresztre feszítik, ám Isten megmentette és fölemelte magához. A hasonmása került a helyére. Az ellenségei ezt az embert fogták el és feszítették keresztre, abban a hitben, hogy ő Jézus. Isten mondta:

…azt mondták: „Megöltük a Messiást, Jézust, Mária fiát, Allah küldöttét” – holott [valójában] nem ölték meg őt és nem feszítették keresztre, hanem [valaki más] tétetett nekik [Jézushoz] hasonlóvá… (Korán, 4:157)

Sem Mohammed, sem Jézus nem azért jött, hogy megváltoztassa a korábbi próféták által hozott, az Istenben való hitre vonatkozó alapvető tanokat, hanem hogy megerősítse és megújítsa azokat. 92

Al-Aqsza mecset_Jeruzsalem
Al-Aqsza mecset, Jeruzsálem

(Keresd fel a http://www.islam-guide.com/jesus oldalt, amennyiben több minden érdekel Jézusról az Iszlámban.)

Forrás: Iszlám.net – Az Iszlám magyar oldala

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s