Kreativitással a negatív érzések ellen

Közzétette:

Minél többféleképpen tud valaki leírni egy eseményt, annál kreatívabb pszichológiai értelemben, és annál jobban képes megbirkózni a negatív élményekkel – állítja a Montreali Egyetem pszichológusa, Geneviéve Beaulieu-Pelletier új tanulmányában.

Depresszió

Depresszió

“A kreativitás jelenleg egy népszerű kutatási terület, mivel szoros összeköttetésben áll a termelékenységgel” – mondja Beaulieu-Pelletier. “Nem művészeti, fizikai vagy matematikai kreativitásra gondolok, melyek valamilyen végterméket hoznak létre. Arról a fajtájáról van szó, ami a mindennapi életben ötletek formájában jelentkezik. Minden egyes nap bonyolult helyzetekkel kerülünk szembe. Például ha meghal egy szerettünk, vagy ha választanunk kell két egyetemi szak közül, agresszióval szembesülünk, esetleg összeveszünk egy barátunkkal. Mindegyik konfliktus specifikus kognitív érzelmi energiát igényel, én pedig arra voltam kíváncsi, hogy a kreativitás segít-e megbirkózni a negatív érzelmekkel.”

Beaulieu-Pelletier a tanulmány elkészítéséhez 160 francia ajkú diáknak mutatott meg egy félreérthető érzelmi töltést hordozó képet. Többféle negatív magyarázatot lehetett rá adni, és a diákoknak a lehető legtöbb történetet kellett kitalálniuk rá. Mindegyiknek másról kellett szólnia és máshogy is kellett végződnie.

Beaulieu-Pelletier felfedezte, hogy azok, akik a legkevesebb történetet tudták kitalálni, sokkal több negatív érzést éltek át, mint a kreatívabbak.

“A pszichológiai kreativitás tökéletes feltérképezéséhez szükség lenne olyan képekre is, melyről a szeretet, siker, anya-gyermek kapcsolat sugárzik” – tette hozzá a kutató.

Forrás és Animáció: HáziPatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s