Ki a vesztes és ki a nyertes az életben?

Közzétette:

Hogy ki a vesztes és ki a nyertes az életben – ez bizony nézőpont kérdése. Nemrégiben egy rendhagyó kutatás világította meg, ki és miért is érezheti boldognak magát.

Az életben hullámhegyek és -völgyek váltják egymást. Elnyerjük álmaink állását, majd mellőzötté válunk. Utolér bennünket a nagy szerelem, később azonban szakítunk. Mindenki másképp éli meg, másként dolgozza fel ezeket az eseményeket.

Biztosan tapasztaltad már, hogy egy elért eredmény akkor tölt el nagyobb elégedettséggel, ha keményebben küzdöttél meg érte. Igaz ez nagyobb távlatokban is, hiszen az örökölt vagyon, a könnyen vagy éppen érdemtelenül szerzett elismerés nem teszi boldogabbá az életet. Ezt a közhelygyanús tételt nemrégiben tudományos módszerekkel is megvizsgálták: mégis min múlik, hogy egy adott élethelyzetben nyertesnek vagy vesztesnek érzed magad?

A Psychological Science című lapban megjelent tanulmány szerint a boldogság elsősorban nem az elért sikertől függ. – A végeredménynek abszolút és relatív értéke is van, és ezek kihatnak a boldogságunkra – magyarázta a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa, Karim S. Kassam, aki a Harvard Egyetem és a Virginia Egyetem kutatóival együtt végezte el érdekes kutatását – tudtuk meg a MediPresstől.

A „győztes” típusok mindig a lehető legjobbat hozzák ki egy-egy helyzetből, függetlenül attól, hogy ez az eredmény abszolút értékben mérve mennyire vonzó. A „vesztesek” nem a legjobb lehetőséghez jutnak hozzá, ami először csalódással tölti el őket, azonban gyakran túl tudják ezen tenni magukat, és akár elégedettekké is válhatnak. – Az embereknek az tesz jót, ha igyekeznek a legjobb fényben látni a dolgokat – mondta el Kassam.

kísérlet

A jelenség teszteléséhez a kutatók két kísérletet végeztek el. Az első folyamán közel háromszáz bostoni járókelő között osztottak ki nyereményszelvényeket. Arra kérték őket, hogy húzzanak egyet, és nézzék meg az egyik oldalán, mennyit nyertek a lehetséges 1, 3, 5 és 7 dollárból. Ezután megnézették velük a szelvény másik oldalát is, amelyen szerepelt egy másik – alacsonyabb vagy magasabb – összeg. Végül kikérdezték őket arról, hogy csalódottnak vagy inkább elégedettnek érzik-e magukat.
A „győztesek”, akik a két lehetőség közül a magasabb összeget nyerték, boldogabbak voltak, mint a „vesztesek”, függetlenül a nyeremény összegétől. A „vesztesek” boldogságszintje azonban az összeggel egyenes arányban nőtt. Hogy ennek az okát kikutassák, megpróbálták bebizonyítani, hogy a vesztesek szorgalmasabban keresik a jó dolgokat az egyes helyzetekben.

A résztvevőket arra kérték, jegyezzenek meg egy két- vagy egy nyolcjegyű kódot, majd válasszanak egy képernyőn látható két doboz közül, amelyek 3 vagy 5 dolláros nyereményt rejtettek. A kísérleti alanyok nem tudták, hogy bármelyiket választják, azt fogják nekik mondani, hogy volt magasabb összeg is. A megjegyzendő kódok nehézsége és a nyeremény összege véletlenszerű volt.

A következtetés

Az ötdolláros nyeremény akkor tette boldogabbá a résztvevőket, ha a nehezebb kódot kellett megtanulniuk az eléréséhez. Ha küzdeniük kellett, minden végeredménynek örültek.

– Valami elnyerése mindig pozitív élmény. Ha azonban jobban is járhattunk volna, sokszor más szemszögből kell megvizsgálnunk a dolgokat, hogy megtaláljuk a helyzetben azt, ami örömet okoz – vonta le a következtetést a kutató.

Forrás: Ferenczy Mária – ötvenentúl.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s