Hogyan öl meg az alkohol? – Hatások és következmények!

Közzétette:

Azt mindenki tudja, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás káros. De azt tudod-e, hogyan ölhet meg?

Az alkoholfogyasztás valószínűleg egyidős az emberi kultúrával, és az évezredek során a legkülönbözőbb szerepeket játszotta életünkben. Elég, ha csak a ma is érvényes aspektusokat gondolod végig: étkezés, gyógyászat, kábítószer, rítusok. (A rítus szóról sokaknak tűz körül ugráló bennszülöttek jutnak eszébe, pedig a húsvéti locsolkodás, a szilveszter vagy a legénybúcsú is a mai európai ember szeszgőzös rítusai közé tartozik.)

Központi szerepe miatt számos tudományterület – például a szociológia, a kémia, de a közgazdaságtan is – foglalkozik az alkohollal. Orvosi szempontból az alkohol biológiailag igen aktív molekulákból áll, melyek jelentős vegetatív és kognitív változásokat idéznek elő a szervezetben, s hosszú távon maradandó deformitásokat is okozhatnak. Ezek igen nagy része közismert: mindenki tudja, milyen tünetekkel jár a részegség vagy a másnaposság, és az sem újdonság, hogy a rendszeres alkoholfogyasztók szociális elszigetelődésük mellett elsősorban máj- és idegrendszeri problémáktól szenvednek.

 

Milyen gyorsan bomlik?

A magyar rendészeti jogszabályok a nulltolerancia pártján állnak, azaz járművezetéskor egy csepp alkohol sem lehet a vérben. Ezért nem árt tudni, hogy ha mégis ittál, az alkohol mennyi ideig mutatható ki a szervezetből. A képlet egyszerű: szorozd össze a fogyasztott szesz térfogatát (literben) és töménységét (százalékban), éppen ennyi óra múlva ülhetsz volán mögé. (Például 1 deci tömény elfogyasztása után 0,1 × 40 = 4 órával.) Mindez átlagos érték, de az alkati különbségekből jelentős eltérés származhat.

 

A részegség veszélyei

Az alkohol az egész szervezet működésére hat, de a tünetek erőssége nagy egyéni különbségeket mutathat. A bélrendszert izgató hatása miatt hányinger, hasmenés jelentkezhet (ez utóbbiban a szimbionta bélbaktériumok pusztulása is szerepet játszhat), súlyosabb esetben kiszáradás fenyeget. Még ennél is fontosabb az alkohol központi idegrendszerre gyakorolt hatása: az alkoholos befolyásoltságra egy izgalmi és egy depresszív szakasz jellemző. Az első a kontrollvesztés miatt nagyon balesetveszélyes (a huszonéves korosztály elsődleges haláloka az autóbaleset, amiben az ittas vezetésnek döntő szerepe van), a másodikban viszont a tudatzavar, a gyenge szívverés, az alacsony vércukorszint jelenti a legveszélyesebb tényezőt. A hőszabályozás zavara szerepet játszik abban, hogy a részegek gyakran fagynak meg.

 

A rendszeres fogyasztás veszélyei

Mind a mai napig nincs általánosan elfogadott határ a normális és kóros alkoholfogyasztás között. Egyes meghatározások szerint az ivás akkor kóros, ha kontrollvesztő módon történik. Mások a szervi károsodásra helyezik a hangsúlyt, ezért az elfogyasztott alkohol mennyiségétől teszik függővé a diagnózist (baj van heti 21 ital felett: egy egységnek fél liter sör, 2 dl bor vagy fél deci tömény felel meg). Egy harmadik definíció szerint akkor beteg az illető, ha valamelyik pszichés funkció (alvás, szexuális élet, társas érintkezés, munka) feltétele az előzetes alkoholfogyasztás.

Alkoholista vagy?Kíváncsi vagy, kit nevezünk alkoholistának? Hova fordulhatsz, ha úgy érzed, gondjaid vannak az alkohollal? Kattints ide!

A legtöbb szakember elkülöníti a problémás ivást és az alkoholbetegséget (arról megint hosszan lehetne értekezni, hogy e kettő között ki hol húzza meg a határt). Annyi azonban biztos, hogy az alkoholizmus, alkoholista kifejezéseket, mivel stigmatizálnak, kerülni ajánlják.
Rendszeres alkoholfogyasztáskor tolerancia alakul ki, azaz egyre nagyobb adagokkal lehet csak ugyanazt a hatást elérni. Függőségről akkor beszélünk, ha nem ivás esetén panaszok jelentkeznek, melyeket a szesz enyhít.

 

Hogyan ölhet az alkohol?

Az elfogyasztott alkohol a szervezet energetikai központjába, a májba kerül, ahol lebomlása során savas kémhatás alakul ki. Ilyen miliőben a tápanyagok, főleg a zsírok bontása késlekedik, ezért a máj elzsírosodik. Később a májsejtek fokozott pusztulása miatt májzsugor keletkezik, melynek talaján májrák is kialakulhat. A májzsugor súlyos betegség, ilyenkor a máj minden funkciója károsodik. Fokozódhat a vérzékenység, hiszen a véralvadási faktorokat a máj termeli. A vér fehérjetartalma csökken, emiatt ödémaképződés fenyeget. A vérben a hormonokat, gyógyszereket szintén a máj által termelt fehérjék szállítják, ezért felborulhat az endokrin rendszer (potenciazavar, hipoglikémia) és megváltozik a gyógyszerek hatása is (többnyire gyorsabban bomlanak le, ami megnehezíti a szövődmények kezelését). A belekből a vér normálisan a májon keresztül jut vissza a szívhez, ám a zsugorodott máj nem bírja a terhelést, ezért a végbél és a gyomorszáj környékén néhány, amúgy jelentéktelen erecske kitágul, hogy a vért a máj megkerülésével is elvezethesse. Ezek az erek aztán könnyen megrepednek, amiből életveszélyes vérzés származhat. Egyes bomlástermékek, köztük az ammónia mennyisége megnő a szervezetben, ezek az agyat károsítják.

A májon kívül az alkohol a szívre, a hasnyálmirigyre és a bélnyálkahártyára veszélyes. Sokszorosára nő a daganatos betegségek és a stroke veszélye. Még ezeknél is jelentősebb azonban az agyi funkciók károsodása (mozgáskoordinációs zavarok, remegés, inkontinencia, memóriazavar, kontrollvesztés, az énkép módosulása, téveszmék).

 

Az előnyökről

Ha nehéz munkából hazaérve, vagy ismerkedéskor felhajtasz egy pohárral, az alkohol szorongásoldó hatását használod ki, ez tehát a kulturált alkoholfogyasztás legfontosabb mozgatórugója. Emellett a nyálkahártya vérbőségét fokozva az ital étvágygerjesztő hatású. Kevés mikroorganizmus bírja az alkoholt, mely emiatt kiváló külső-belső fertőtlenítő (egy-egy csíra azonban rendszerint túlél, és újra szaporodni kezd, ezért komoly fertőzés leküzdésére önmagában nem elég a szesz).

Egy-egy alkalommal használhatod szexuális vágyfokozóként, altatóként vagy érzelmi megterhelés esetén nyugtatóként is az alkoholt. Ám nagyon fontos, hogy észben tartsd: ezeket a célokat egészséges ember minden külső stimuláció nélkül is el tudja érni.

A rendszeres alkoholfogyasztás kulturálisan képviselhet értéket, ám orvosilag alig-alig lehet támogatni. A vörösbor kedvező hatása csak kis mennyiség (napi 1-2 dl) esetén mutatható ki, és elsősorban nem az alkoholnak, hanem a természetes módon erjesztett borokban található flavonoidoknak köszönhető. Emellett egyes keserű likőrök lehetnek kedvezőek gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek.

 

Hazai helyzet

Hazánkra sok szempontból jellemző a kontraszt a világszínvonalú elit és az összlakosság szégyenletesen rossz statisztikája között (elég, ha olimpiai csapatunk eredményeinek és az átlagnépesség edzettségi állapotának ellentétére gondolsz). Amíg a tokaji aszú a világ minden komolyabb italkereskedésének polcain megtalálható, addig a statisztikákat böngészve azt látjuk, hogy az egy főre jutó alkoholfogyasztásban Európában a negyedikek, de a májzsugor miatti halálozásban toronymagasan az elsők vagyunk (bőven lehagyva a rossz hírű Romániát és Oroszországot is), ami arra utal, hogy nálunk az átlagnál rosszabb minőségű szeszből isznak sokat az emberek.

Mivel nincs egységesen elfogadott definíció, csak becslések vannak az alkoholbetegek számát illetően, ezek közül az óvatosak mondanak egymilliót. Sajnos a társadalmi normák elfogadják, sőt sokszor támogatják a rendszeres italozást (legfeljebb a látványos részegség számít normatörésnek), ezért még a leszokás vágyáig is csak igen kevesen jutnak el.

Még több info!Cikkünk megírásában dr. Eörsi Dániel és a Korkontroll volt segítségünkre.
A legtöbb ember szeretne egészségesen élni. Ám az egészségtudatos életmód sokaknak a mindennapi életébe egyáltalán nem, vagy csak nehezen beilleszthető, misztikus dolgot jelent.
A korkontroll vizsgálatok az egyéni egészségi kockázatok idejekorán történő feltárását, és ezek személyre szabott csökkentését célozzák.
Forrás: Ötvenentul.hu – Élvezd a korodat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s