Manuel de Falla zeneszerző emlékére

Közzétette:

Manuel de FallaE napon halt meg Manuel de Falla zeneszerző (1946)

Manuel de Falla y Matheu (Cádiz, 1876. november 23. – Alta Gracia (Argentína), 1946. november 14.) spanyolországi roma zeneszerző és zongoraművész, a 20. századi spanyol zene korszakos mestere.

Manuel de Falla – élete:

Tulajdonképpen nemzetiségű származású (apja részéről cigány, akárcsak pl. Pablo Casals), de ez inkább csak érdekesség: édesanyja katalán. A zenéje vérbeli és utánozhatatlanul spanyol. A gyönyörű Cadizban született, és érdekes módon Argentínában hunyt el.

Gyermekkori próbálkozásai után első, érettnek mondható önálló darabjaival viszonylag későn, 30 éves kora körül jelentkezett, mindjárt nagy sikerrel. A Rövid élet című műve rögtön elnyerte a Királyi Szépművészeti Akadémia pályázatának első díját, de érezte, hogy ez kevés: a spanyol zene nemzetközi színvonalra emeléséhez és saját művészetének kiteljesedéséhez az európai zene megismeréséhez is szüksége van.

Nagyobb külföldi utakat tett, ahol az ismeretszerzésen túl fontos ismeretségekre, barátságokra tett szert (Debussy, Ravel, Dukas, Schmitt stb.). Amikor az I. világháború kitört, hazatért. Granadában, a talán legandalúzabb városban telepedett le, és megkezdődött életében a világsikerű kompozíciók sora. A Bűvös szerelem, az Éj a spanyol kertekben, A háromszögletű kalap olyan művek (nagyrészt színpadra szánva vagy oda adaptálva), amelyeket akárhányszor hallok, mindem megszűnik körülöttem. Nem hiszitek? Próbáljátok ki! Ezeket a színpadi műveket főként Gyagilev és társulata mutatta be Madridban és Londonban, a díszletet és a jelmezeket Picasso tervezte.

De hát egy spanyol zeneszerző nem lehet meg a Don Quijote témája nélkül, és megszületik a Pedro mester bábszínháza, és már a világ minden tájáról rendeltek tőle kompozíciókat, a legnevesebb művészek is. Sajnos, a spanyol polgárháború megszakította karrierjét, és néhány éves szünet következett be a munkásságában. 1939-ben meghívták Argentínába, ahonnan azután már sohasem tért vissza Spanyolországba.

Külön tragédia, hogy megromlott egészségi állapota miatt mind a komponálással, mind a koncertek adásával felhagyott, és hosszú betegség után 1946-ban meghalt. Holttestét testvére vitette haza, Spanyolországba, a szülővárosába. A cadiz-i székesegyházban a kriptáját és a székesegyház falán az emléktábláját: aki arra jár és teheti, nézze meg.

Manuel de Falla – művei:

Azt mondják, hogy de Falla zenekara úgy szól, mint egy hatalmas gitár. Ennél sokkal több igaz. A spanyol zene ugyanis nemcsak gitárból áll. És de Falla zenekara vérbeli spanyol zenét játszik. Hangszerelése eltéveszthetetlenül felismerhető, dallamvilága egyszerre humoros és drámai, ritmussal telített és lírai. Valahogy olyan arányokat talált meg, amiket senki más.

Még egy érdekesség. De Falla zenéjéből sugárzik a spanyol temperamentum, az ibériai (főként andalúz) hangulat, mégsem használta fel a spanyol népzene elemeit. Valamennyi kompozíciója saját leleményű dallam. Ha valaki hallotta a Bűvös szerelem igen népszerű Tűztánc-át (akár szóló zongorára, akár zenekarra), vagy A háromszögletű kalap-ból A molnár táncá-t és a Jota vérpezsdítő táncát, annak lesz egy újabb kedvenc zeneszerzője.

Rendkívül érdekes korának legnagyszerűbb csembalóművésze, a nálunk is többször járt Wanda Landowska számára írt Concerto-ja, 1930-ból. Itt alig van zenekar, a szóló csembalót csak néhány hangszer kíséri, ráadásul a csembaló sem az a harsogó hangot adó zeneszerszám. És mégis: mintha egész Spanyolország szólalna meg egyszerre, amikor ezt a művet hallom. Ilyesmit más zeneszerző nem tud varázsolni. Mert nekem ez maga a varázslat.

One comment

  1. Kedves Megemlékező,
    Szeretnék csatlakozni a leírtakhoz.
    A klasszikus zene nem haldokolna, ha vissza tudna térni arra az útra, amelyen Falla járt. A tudás igazán akkor mutatkozik meg, amikor az “agyat” kikapcsoljuk. Ha nem “mások” akarunk lenni, akkor leszünk igazán az isteni zene csatornája, mint ahogy Falla .
    üdvözlettel,
    egy klasszikus gitáros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s