Isztambul

Közzétette:

A törökök szerint csodák nemcsak a szultánok korában történtek Isztambulban. Azt mondják, elég megnézni a lenyugvó napfényben a minaretekkel tűzdelt Aranyszarv-öblöt, és kiderül, itt találták fel a csodát.

A két kontinensen fekvő város
isztambul
Isztambul a világ egyik legmagávalragadóbb és legizgalmasabb városa. A régi és az új, a kelet és a nyugat érdekes keveredése és Európát Ázsiával összekötő különös földrajzi helyzete felejthetetlenné teszi a látogatást. Mint három birodalom korábbi fővárosának, Isztambulnak a múltat idéző jelei mindenütt fellelhetők a hajók kürtjétől a müezzinek imára hívó hangjáig, a mecsetek aranyos kupoláiról visszaverődő napsugaraktól a bizánci mozaikfigurák hipnotikus tekintetéig. Isztambul azonban nemcsak történelmi nevezetesség, élénk nagyváros is.
Isztambul (török nevén Istanbul) – előző történelmi nevein Bizánc, Konstantinápoly – Törökország legnagyobb települése és a világ egyetlen két kontinensen fekvő városa. A város a Boszporusz és keskeny öble, az Aranyszarv-öböl, valamint a Márvány-tenger európai és ázsiai tagolt partján terül el.
A bizánci Oszmán Birodalom egykori fővárosa hét halomra épült változatos tájon, szépen, egyedülállóan beépítve, a világ egyik leggyönyörűbb helye lett. A hajóban bővelkedő Sztambulról a romantikus költő, Lord Byron így írt: „Láttam Athén romjait, bejártam a török birodalom sok részét és Európa sok más országát, sokat Ázsiában is, de sehol nem pillantottam meg a természet ily darabját, amely ily benyomást tesz – bármely oldalról nézzük is -, a Hét Halomtól az Aranyszarv partjáig…”

Mecsetek, dzsámik és nyüzsgő tömeg
A szinte változatlan mecsetek, dzsámik körül állandóan nyüzsög a tömeg, a macskaköves utakon járművek dübörögnek, kompok jönnek-mennek, és az utcai árusok hangja keveredik a forgalmas kikötő hajóinak kürthangjával. Az óváros egy háromszögletű területen fekszik az Aranyszarv-öböl és a Márványtenger között. A parti oldalon a tömör, helyreállított Bizánc-korabeli falak védik, amelyeket az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A Justinianus császár által építtetett legnagyobb keresztény templom, a Szt. Sophia (Aya Sophia) ma múzeum. Az Aya Sophiával szemben áll az elegáns I. Sultan Akimet mecset, ismertebb nevén a Kék mecset, nevét a belső falait borító kék csempék után kapta.

Topkapi palota
Isztambul másik legérdekesebb turistalátványossága a Topkapi palota, az oszmán uralkodók korábbi székhelye, ami ma egy nagyon szép, gazdag múzeum. A turisták útitervében főhelyen szerepel a világhírű Fedett bazár megtekintése is, amelyben 4000 boltocska kínálja áruit a jellegzetes keleti környezetben. A vásárlás az egyik legfőbb öröme a turistáknak, és a Fedett bazárhoz hasonlóan, a modern városi utcákban lévő boltok is a legújabb divatú ruhákat kínálják. Bárhol járunk is a városban, mindenütt találunk régiségboltokat, ezüst-, arany-, bőr- és mindenféle kézzel készített áruval.

Az utóbbi években nagy rekonstrukciós program kezdődött a város szebbé tétele érdekében, hogy megóvják a jelentősebb negyedeket, épületeket és szobrokat. A közelmúltban például a híres Aranyszarv-öböl szennyeződött el veszélyesen a mellette működő ipari létesítményektől.

Egy hét kevés…!
Egy hét is kevés ahhoz, hogy megismerjük a várost, az antik templomokat, mecseteket, palotákat, bazárokat, a vendéglőket, kávézókat, teázókat, a kellemes parkokat és az egzotikus éjszakai életet, nem is szólva az érdekes Boszporusz-kirándulásokról, az ízletes frissen fogott tengeri halból készült ételekről a környező szigeteken. Isztambulnak sajátos egzotikus vonzereje nem hasonlítható Európa egyetlen más városához vagy fővárosához sem.

forrás:Világlátó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s