George Benson Budapesten július 22-én

Közzétette:

A jazz, a rhythm and blues és a funky egyik legnagyobb alakja, George Benson lép fel a Papp László Budapest Sportarénában Budapesten július 22-én. A 66 éves gitárművész tevékenységének 45 évéből ad ízeltőt.

Benson karrierje az ötvenes években indult, az első lemezfelvételt tizenegy évesen rögzítette vele kiadója 1954-ben. A hatvanas évek végére már egy tucat albuma jelent meg, koncertjein együtt játszhatott Miles Davis-szel, Herbie Hancockkal és Wes Montgomeryvel.

Az első Grammy-díjat az 1976-ban megjelent lemeze, a popos beütésű Breezin’ hozta meg számára; azóta még hetet begyűjtött a legnagyobb zenei elismerésből. A Breezin’ második dalában, a This Masquerade-ben sok év után énekelt ismét, és ez a dal egyszerre lett a Billboard pop-, rhythm and blues és jazzlistájának első helyezettje.

George Benson pályafutása során eddig nem kevesebb mint 64 albumot készített, játszott többek között Carlos Santanával, John McLaughlinnel valamint Al Jarreau-val.

A művész mostani turnéja július másodikán kezdődött a londoni Royal Albert Hallban, azóta szinte minden nap játszott valamelyik európai városban. George Benson franciaországi, spanyolországi, hollandiai, luxemburgi, belgiumi, svédországi és olaszországi koncertek után érkezik Budapestre.

George Benson a sokarcú

george_benson

Benson sokféle egyszerre. Néha keményvonalas dzsesszista, néha érzelmes soul-énekes, néha pedig popsztár. Persze lehet, hogy ez a zsenik keresztje. Július 22-én a Papp László Sportarénában azonban mindenkinek szerencséje lehet, hiszen legnagyobb slágereit fogja előadni a művész – negyvenöt év alatt bőven írt eleget.
Kezdetnek ott az 1976-os Breezin’, mely után hamar világossá vált, hogy dzsesszt is lehet úgy játszani, hogy ne csak a vájtfülüek mondják: hmmm, ez finom volt.
Még ugyanebben az évben a The Masquerade című száma volt az, mely egyszerre lett a Billboard pop-, r&b- és dzsesszlistájának első helyezettje, ráadásul itt már énektudását is megcsillantotta.
Ha már a vokális számoknál tartunk, akkor a Here Comes the Sun dallamaira is elmorzsoltak már a rajongók egy-két könnycseppet.
Ekkor Benson még csak karcolta a szupersztárstátuszt, de az On Broadway és a Give Me the Night már be is léptette őt a hallhatatlanok közé
On Broadway.
Hamar olyan társaságban találta magát, melynek tagja volt már akkor Carlos Santana, Paul McCartney, John McLaughlin és Al Jarreau, akivel már a hazai közönség is láthatta együtt játszani.

Az ígéretek szerint július 22-i koncertje jól tervezett és szervezett kalandtúra lesz, ahol egyszerre válik majd érezhetővé, miért tartják a világ egyik legjobb zenészének, a mai napig erőműként dolgozó hatvanhat éves gitárost.

Újra bizonyítja, hogy nagyon megérdemelte, hogy az egyik legnagyobb gitárgyártó cég művészei közé vette és piacra dobta a George Benson Signature dzsesszgitár modelljét.

Forrás: MyMusic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s