Kölni Dóm

Közzétette:

A Kölni Dóm vagy a magas Dóm ahogy még mondják. A Kölni Dóm egy katolikus templom. Jelentős zarándokhely, egy nemzetközi szentély, a katolikus hit jellegzetessége és a mennyei gyönyörűség képmásaként áll.

A Dóm építészete a mennyei Jeruzsálemhez tájékozott és a krisztusi testet jelképezi a szentesített napmozaik. A keresztény hit ismertetőjele szállást ad a szentesített 3 király szentélyének, a legnagyobb jelentős művészi és tartalmilag a legigényesebb ereklye a középkornak. 1998-ban ünnepelte a Dóm a 750-ik jubileum évét.

Történelme

A római időben is összegyűltek a keresztény emberek arra a helyre ahol ma a Dóm áll különböző okok miatt és a keresztelési medence mellett ünnepelték a Szent megkeresztelést. A negyedik században azon a helyen egy szentséges épület állt és a középkorban a Karolinger császári család idejében a „régi Dómmal“ egy nagy pompás katedrálist építettek és 870-ben felszentelték. Később ez a műtárgyat keleten kiegészítették a St. Mária ad Gradus templommal. 1164-ben Rainald von Dassel érsek elhozta Mailandból Kölnbe a Szent Három Király ereklyét és ezáltal a Dóm elnyerte a legjelentősebb zarándoklati templom státust Európában. E értékes ereklye imádásához egy fenséges építészeti formára volt szükség így a Kölniek elhatározták, hogy egy monumentális új építkezést készítsenek a francia gótikus stílusban.

Konrad von Hochstaden érsek 1248-ban lerakta az alap kőveit a gótikus katedrálisnak és az Amiens, Párizsi és Straβburgi katedrálisokhoz hasonlóan Gerhard mester az alkatát. A hívők számára, Isten tiszteletére egy mennyei képmást akartak megépíteni. Csak a legjobb építő anyagokat használták fel és feldolgozták őket fényűzően meg művésziesen. Ahhoz, hogy egy ilyen nagy épületet megépítsenek mint a Kölni Dóm nagyon sok követ kellett hozniuk nagy távolságokról. Majdnem az összes kőanyagot a Drachenfels hegyekből nyerték. A Dóm fundamentumának bazalt anyagot használtak a Siebengebirge környékéről. Franciaországból importálták az értékes mészkövet.

Már 1322-ben fel tudták avatni a kórust és a munkálatok a déli toronynál kezdődtek el először. 90 év után elérték az 56 métert és 1560-ban anyagi okokból le volt állítva az építkezés. IV. Wilhelm Friedrich király indítékára 1841-ben a Kölni polgár megalapította a „központi Dóm építkezés egyesületet“ és így egy évre rá már folytathatták az építkezést. 1880-ban modern technikák segítségével befejeződtek a munkálatok.

A Dóm mint nemzetközi emlékműnek volt érvényesítve és ez által a német katolikusok ki kellett béküljenek a porosz protestánssággal. A Kölner Dóm felállítása összesen több mint hétszáz évet tartott a hosszú megszakításokkal együtt és a mai pénz értékben körülbelül 10 millió Euróba kerültek az építkezési költségek. Negyven különböző kőfajtát használtak fel különböző tájakról. Akkoriban ez volt a legfejletebb építkezési műve a földnek. 509 lépcsőfokot kellett legyőzniük a zarándokoknak egész a szimbolikus mennyei kapuig, magassága a torony

csúcsának 157,38 méter.

Forrás: Stonewonder

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s