Erődöt dolgozott át az UN Studio

Közzétette:


A holland Leerdam városától nem messze fekvő Asperen erőd egy tipikusan jó példája a használaton kívüli létesítmények rehabilitációjának, kiváltképp, ha olyan szimbolikus belsővel gazdagodik, mint amelyet az UN Studio tervezett.

Az üresen álló Fort Asperen-ben 1986-óta rendeznek képzőművészeti kiállításokat minden évben. Idén az eseményt rendező alapítvány, a Fort Asperen Foundation nevet váltott, és immáron KunstFort Asperen név alatt jelentkezik, és szintén e néven rendezi meg az éves képzőművészeti kiállítást.

Mindezzel párhuzamosan maga az épületbelső is megújult, melynek terveit az UN Studio jegyzi. Ben van Berkel és Caroline Bos építészek nem csak a belső tervezőjeként, hanem a RETREAT elnevezésű kiállítás kurátori minőségében is megjelennek. A RETREAT-en 13 képzőművész reflektál az egykori erőd funkció- és formabeli átalakulására, és vetíti ki mindezt a globális szocio-kulturális vertikumba, olyan aktuális kérdéseket megpendítve, mint a globális gazdasági válság. A kiállítás már látható, méghozzá az UN Studio tervei alapján átalakított belső térben: Ben van Berkel és Caroline Bos három szinten végighúzódó szalaginstallációja nem csak az egyes szinteket, de szimbolikusan az erődöt és a kiállítási anyagot is összeköti.

Forrás: OCTOGON

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s