Maori Tetoválás

Közzétette:

A Maori tetoválások a legjellegzetesebb tetoválások a világon .
mokoface
A Maori tattoo művészet nagyon szép, amely ívelt formák és a spirálok bonyolult mintáira épít. A motívumok alapján a Maori tetoválások könnyedén megkülönböztethetőek a Tattoo stílusok között. A maori törzsek a tetoválást leggyakrabban az arcon készítették el , talán a hűvös Új-Zélandi éghajlat miatt.

A hagyományos maori tetoválást Ta Moko-nak nevezik.

A Maori tattoo művészet eltér a hagyományos tetoválásoktól ami abban nyilvánult meg, hogy már a kezdetektől albatrosz csontból vagy fémből készített tű-szerű eszközöket használtak a tetovált minta elkészítéséhez.
tattoo_szerszam
A hagyományos maori tetoválásokat hasonló eszközökkel készítik mint a Szamoaiak, a különbség csak az, hogy a tatto szerszámaik maori motívumokkal vannak feldíszítve.

A maori spirál motívumok az arc, a fenék és a combok környékére kerülnek a maori férfiaknál, a Maori nők viszont az ajkaikat és az állukat tetováltatják,illetve néhány esetben a nyakon és a hátukon .

A Tetoválás egy szent jelentőségű szakrális művészet a Maori törzsek számára, hosszú és fájdalmas folyamat csakúgy mint a polinéz tetoválások általában

Lentebb mellékeltem néhány képet melyek jellegzetes Maori mintákat ábrázolnak.

Két fajta tattoo festéket használtak:

A világosabb színű festékek alapanyagát részben növények részben rovarok képezték.

A sötét, fekete tintához égett fából ( ha úgy tetszik koromból) készített festéket használtak ez volt az alapanyaga az arc tetoválásoknak.

A Maori tattoo általában a kamaszkorban kezdődik, és arra használták fel, hogy megünnepeljék fontos esemény amikor a kamasz elhagyja a gyermekkort . Az első tetoválás csak ugy mint a polinéz törzseknél átmenet a gyermekkor és a felnőttkor között és egy sor rituálé zajlik le az ünnepelt körül.

A férfiak és nők egyaránt tetoválva voltak, bár a nők lényegesen kisebb felületen (talán mert így kisebb volt a fájdalom számukra).

tetovaltno
A folyamat ideje alatt gyakran énekeltek és nem ritkán napokkal a beavatkozás előtt böjtölni kezdett a kliens.

A maori kultúra szerint a férfiak végezték a tetoválást , de vannak olyan nők is , akik szintén tetováltak , a kultúrájukban elismert pozíciónak (társadalmi pozíció) számított ez és úgy nevezték tohunga ta moko (moko szakemberek) .

Forrás

6 comments

  1. Tesókáim!!!

    Van pár oldalam ami tetoválásal foglalkozik, ha már minden áron felhasználod mások anyagait engedély nélkül legalább ara figyelhetnél, hogy ne magyar nyelvü oldalakról lopkod a tartalmat

  2. moderálhatod vagy törölheted a komentemet de én akkor is tudni fogom , hogy az én oldalamat veted alapul lehetnél egy kisé kreativabb.

  3. A cikket a forrás megjelölésével vettem át. Az általam után közölt cikk alján ott szerepel az annak forrására mutató link.

  4. Tisztelt Péter nincs szükség bocsánat kérésre, mert nem haragszom az igaz ugyan, hogy előzetesen egy emailt megérdemelt volna a dolog. Viszont szeretném ha a forrás cimszót lecserélné tetoválás minták cimszóra, iletve a hivatkozás linkjét erre
    http://success.22web.net/maori_tetovalasok.html mivel a régi oldalt átszerkesztetem megváltoztak a linkek és senkinek nem jó egy tört link, köszönöm a megértését.
    Tiszteletel Oláh Szabolcs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s