túrázók

Miért jó túrázni?

Közzétette:

 

 

Aki szereti a természetet, könnyen rávágja a választ: persze hogy jó az erdőn-mezőn sétálni és élvezni a madárcsicsergéssel fűszerezett illatokat, festői tájakat, friss levegőt! A gyalogos kirándulás mellett számos érv szól, ezeket gyűjtöttük össze azok kedvéért, akik eddig nem vették elő a túrabakancsot.

Ha gyalogolni egészséges, akkor túrázni is az!

A belvárosi aszfalton tett sétával össze sem hasonlítható a természet lágy ölén tett izgalmas, szemet gyönyörködtető felfedezés. Igaz, itt többet kell az embernek a lába elé nézni, és gyakran emelkedőkkel és lejtőkkel is meg kell küzdeni, mégis: szinte észrevétlenül sportolhat anélkül, hogy unatkozna. A túrázó szeme előtt mindig lebeg egy cél: egy vár, kúria, tanösvény, híd, tó, patak, kilátó, vízesés, szurdok… És a végén a jól megérdemelt pihenés egy padon, a fűben, egy sziklán, miközben mondjuk a csodálatos túrázókpanorámában gyönyörködhet…

A természet ezer csodája szórakoztat, kikapcsol

Egy kiadós séta az erdőben, a hegyekben arra késztet, hogy azokra az apró csodákra figyeljünk, amelyekkel a hétköznapokon nem is találkozunk: apró állatokra, erdei hangokra, madarakra, sőt, önmagunkra is! A friss levegőn töltött idő testileg-lelkileg feltölt, energizál. Túrázni lehet egyedül és barátokkal, családtagokkal is. Egy kiadós beszélgetés, jó hangulatú csevegés kiváló szórakozás, alkalmas arra, hogy egy kicsit egymásra is figyeljünk, meghallgassuk, kinek mi nyomja a szívét.

Mindenki sportja

Ha a fizikai állapotának megfelelő túrázási útvonalat teljesíti a természetjáró, kudarcban biztosan nem lesz része. Életkortól függetlenül, de a fizikai adottságokhoz igazodva biztonságos mozgásforma a túrázás. Sík vidéken is talál az ember nagyszerű útvonalakat, nem feltétlenül a Rám-szakadék környékén kell egyensúlyozni.

Tanít a természet

Amit egykor a földrajzórán, vagy biológiából, történelemből tanultunk, és azóta elfelejtettünk, a természetben személyesen is megcsodálhatjuk. Kit nem nyűgöz le egy-egy várrom múltja, a ritka növények, hegyoldalak, kanyargós patakok szépsége?!

Forrás: Pingvin magazin XIII. évfolyam 5. szám / 2023. május

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s