Az első postabélyeg megjelenése

Közzétette:

A bélyeg, általában kis méretű, színes rajzolatú értékjegy.

A postabélyeget először Angliában használták 1840-ben: Viktória királynő képmása volt rajta. Rowland Hill készítette, Jacob Chalmers angol könyvtáros javaslata alapján. Nagy-Britanniában a 19. század elejére már annyira zavarossá vált a levelek kézbesítéséért fizetendő díjak rendszere, és annyira magasra emelkedtek a díjak, hogy a kereskedők és a tehetősebb emberek a posta kikerülésével, magánúton, esetleg felfogadott küldöncökkel juttatták célba leveleiket, ami a királyi posta számára jelentős bevételkiesést okozott.

Mivel az újságok kézbesítése kevesebbe került, mint a leveleké, a legélelmesebbek az újságra láthatatlan tintával írt, vagy a cikkekben aláhúzott szavakból összeolvasandó üzeneteket juttattak így célba. Emellett abban az időben a címzettnek kellett a kézbesítésért fizetni, a levél átvételekor. Ezt sokan megtagadták, mert a díj 2-8 penny volt – ez abban a korban nem volt csekélység –, ráadásul külön illeték járt a többoldalas levélért, de még a borítékért is.

bélyeg

Magyarországon nyomtatott első bélyeg

bélyeg

Than Mór tervezte bélyeg

bélyeg

Black BlackPenny”, az első bélyeg

 

A legenda szerint az is szokásba jött, hogy egy egyszerű üzenetet már a levélen elhelyezett apró jelekkel is a címzett értésére adtak, így a levél átvétele szükségtelenné vált. Az ilyen esetekben a kézbesítés fáradsága, költsége megtérítetlen maradt. A postai bélyeg, vagy rövid nevén bélyeg a postai küldemények díjának kiegyenlítésére szolgáló színes értékjegy .A bélyeg borítékra ragasztásával a levél címzettjének már nem kell a küldemény átvételekor fizetni.

Az osztrák császárságban 1850-ben adtak ki először bélyeget, ez volt forgalomban Magyarországon is. 1848-ban Than Mór megtervezte az első magyar bélyeget, kiadására azonban a szabadságharc bukása miatt nem került sor. Hazánkban az első bélyeg 1871. május 1-jén készült, a budai Állami Nyomdában, kőnyomatú eljárással.

forrás: Postafbélyeg (wikipedia.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s