Február negyedike rákellenes világnap

Közzétette:

 

 

a megbélyegzés, a félelem és a közömbösség ellen

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánította hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje “a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen”.

A gyakori rákos megbetegedések 30 százaléka megelőzhető lenne a kockázati tényezők csökkentésével, elkerülésével, ezek:

dohányzás, túlsúly, elhízás, alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás, fizikai inaktivitás, alkoholfogyasztás, szexuális úton terjedő HPV-fertőzés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja az embereknek, hogy heti 150 perc mozgást iktassanak be életükbe. Ez lehet például hetente ötször félóra séta is.

 A Párizsi Charta alapelvei:

Hitet tett az emberséges kezelés és a minőségi rák-ellátás mellett, egyenlő partnerként kezelve a rákos betegségben szenvedő embereket.

Hangsúlyozta az új orvosi kutatások fontosságát, illetve azt, hogy ezek a kutatási eredmények minél hamarabb utat találjanak a klinikai területre.

Szót emelt a megbélyegzés, a félelem és a közömbösség ellen, hogy a közvéleményt megfelelő irányba befolyásolja.

Kiemelte a tájékoztatás fontosságát, hiszen egy tudatos és tájékozott beteg könnyebben részt tud venni a rá vonatkozó döntések meghozatalában, illetve fokozottabban tud együttműködni az orvosokkal a terápia sikerének érdekében.

Egyik legfontosabb szempontként a korai felismerést, illetve a szervezett rákszűréseket nevezte meg.

A rákbetegek általános: fizikai, lelki és szociális szempontokat is magában foglaló jólétének, azaz életminőségének javítását – tekintet nélkül a betegség fokára és kimenetelére, illetve különös hangsúllyal a fájdalom kezelésére a betegség minden szakaszában – ugyancsak az elsődleges célok közé helyezte.

Forrás: József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s