Garlic

Egészségvédő növények – Fokhagyma

Közzétette:

 

 

(Allium sativum)

Őshazája Közép- és Nyugat-Ázsia. Már az ókorban eljutott a Földközi-tengeri országokba. Az egyiptomi, görög, római és ázsiai népek állandóan fogyasztott növénye volt. Régen az arab orvosok gyógyszerként használták. Ez a jelentősége később is megmaradt.

Jelentősége

Growing garlicMagyarországon lényegesen kisebb területen termesztjük, mint a vöröshagymát. Táplálkozási jelentősége mégis nálunk is igen nagy. Egyik legnagyobb termesztési területe Csongrád-Csanád megyében van.

Táplálóértéke

Beltartalmi értéke az energia, a fehérje, a szénhidrát vonatkozásában mintegy háromszorosa a vöröshagymáénak. Ugyanez vonatkozik az ásványi anyagok nagyobb részére is. A foszforra, a káliumra, a nátriumra, a magnéziumra és a mangánra is. Vitaminok esetében is igaz ez.

A fokhagymának több fajtáját ismerjük, ezek a tavaszi és az őszi fokhagyma. A tavaszi Garlicfokhagymát tavasszal ültetjük, s az egész évre termeljük, mert eláll. Az őszi fokhagyma gerezdjei jóval nagyobbak, de ha melegben tároljuk, hamarosan megapad, kihajt. A fokhagyma használata elterjedt a magyar konyhán. Nagyon sok értékes tulajdonsága van. Egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Nemcsak Magyarországon, az egész világon termesztik és fogyasztják. Van olyan ország is, ahol nagyobb mértékben használják fel egészségvédelemre, mint hazánkban.

Gyógyhatása

A fokhagyma gyógynövény, hagyományos gyógyszer a népi gyógyászatban. Legtöbb esetben beválik hatása, de mint minden mással, módjával bánjunk vele.

GarlicSegíthet vírusos agyhártyagyulladás esetén. A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakódását a vérben, hanem képes a már lerakódott anyagokat feloldani.

A fokhagyma két hónap alatt érezhetően leviheti a vérzsírszintet. Baktérium-, vírus- és gombafertőzésekkel szemben a fokhagymával gyógyítottak több súlyos betegséget. Ilyen volt a tífusz, a kolera stb. Ma is hatékony a fokhagyma a candida gombabetegséggel szemben.

Kevés olyan gyerek van, aki valamilyen állattal van kapcsolatban, és nincs valamilyen The perfect weight loss pair: raw garlic and honeybélférge. Ha a kicsi nem hajlandó bevenni a fokhagymát még mézzel sem, legjobb, ha a mézbe fokhagymaport keverünk, és azt adjuk neki. Súlyosabb esetben többhetes kúrát is javasolhat az orvos.

Tisztítja a légutakat. A fokhagymának a meghűléses betegségek gyógyításában is jelentős a szerepe. A legtöbb esetben ezek a betegségek a nyálkahártyákhoz kötődnek. Asztma, köhögés, szamárköhögés, hörghurut esetében használták a népi gyógyászatban.

Emésztési zavarok általában a korral járnak együtt, de nehéz ételek fogyasztása után felléphetnek mindenkinél. Őseink tudták, hogy a fokhagymának baktériumölő hatása is van. Ezért társították a hús tartósításával, így maradt ránk a kolbászkészítés, aminek a magyar konyha a mestere. Gátolja a daganatos sejtek szaporodását.

Gyógyhatású készítményei

A fokhagyma legértékesebb frissen, megtisztítva. Fogyaszthatjuk a fokhagyma Garlickicentrifugázott levét is. Bármely zöldséglével, esetleg lehet keverni joghurttal is. A joghurt segít a bélflóra visszaállításában is. Legjobb, ha a hagymalét petrezselyemlével ízesítjük, Kellemetlen ízén javíthat a tejben főzés is.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (86—87. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s