Ferdinand of Habsburg (King Ferdinand I of Hungary)

I. Ferdinánd magyar király

Közzétette:

 

 

Habsburg-Lotharingiai Ferdinándnak egész életében harcolnia kellett a magyar trónért és az ország megtartásáért

1526. augusztus 9-én, a mohácsi csatában, pontosabban a csatamezőről való menekülés közben meghalt a magyar király, II. Lajos. A megüresedett magyar trónra két jelentkező is volt: a Habsburg Szapolyai JánosFerdinánd és az erdélyi vajda, Szapolyai János. Szapolyait I. János néven 1526. november 10-én választották meg Magyarország királyának, Ferdinándot pedig ez év december 17-én. A kettős királyválasztás Mohács után végső fokon a töröknek kedvezett. 1541-ben a török ismét elfoglalta Budát, Magyarország három részre szakadt.  Ferdinánd uralkodásának jó részében azért küzdött, hogy jogos és elfogadott, de legfőképp egyetlen királya legyen Magyarországnak.

I. Ferdinánd magyar királyI. Ferdinánd uralkodása alatt a Magyar Királyság – önálló államiságának megőrzése mellett – Közép-Európa legerősebb nagyhatalmának meghatározó része lett. Ferdinándot 1558. március 24-én a Német-római Birodalom császárává koronázták. Az így létrejött, bár korántsem egységes közép-európai Habsburg Birodalomnak mind politikai, mind katonai, mind gazdasági, de még kulturális szempontból is fontos része lett az 1550-es évek török várháborúiban fokozatosan fogyó királyi Magyarország. A kül-, had- és pénzügyek ugyanis a török hódítás miatt az egész birodalom közös problémájává, azaz már ekkor közös ügyekké váltak. Ezek igazgatására Ferdinánd a kor szintjén modernnek nevezhető kormányszerveket (1527: Udvari és Titkos Tanács, 1527: Udvari Kamara, 1556: Udvari Haditanács, majd császárkoronázása után 1558: Birodalmi Udvari Kancellária) állított fel. Ezek a Bécsben, állandó jelleggel és tanács formájában ülésező központi intézmények az 1848/49. évi polgári átalakulásig meghatározó szervei lettek a birodalom igazgatásának.

Bár első újkori Habsburg uralkodónk három majdnem négy évtizedes kormányzását számos kudarc és hiba jellemezte – melyek utóbb a róla alkotott képet is jelentősen torzították –, ezek mellett nem vitathatjuk el tőle eredményeit sem. Bár ez elsősorban a Habsburg családnak volt siker, de tény, hogy Ferdinánd volt az a magyar király, akinek sikerült – egészen 1918-ig – megszilárdítani a Habsburg-dinasztia hatalmát; Magyarország elsősorban úgy profitált ebből, hogy sorsát Európa legerősebb dinasztiájához kötötte. Ferdinánd uralkodásának legnagyobb érdeme az volt, hogy – többek között a Magyar Kamara létrehozásával – a mohácsi összeomlás után felépítette a jogilag szuverén királyi Magyarország új intézményrendszerét, megerősítette a végvárak vonalát, és birodalmi segítséget szerzett a védekezéshez. (…) Ferdinánd uralkodása során ugyan nem hozta el az áhított csodát, de egy olyan modus vivendit képviselt, mellyel megalapozta utódai, elsősorban a halála után trónra kerülő I. Miksa (ur. 1564-1576) politikáját.”

forrás: I. Ferdinánd király halála (rubicon.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s