Strawberry

Egészségvédő növények – Szamóca

Közzétette:

 

 

(Fragaria ananassa Duch.)

A szamóca a mérsékelt klímájú földrészeken terjedt el. A mi erdeinkben és tisztásainkon az erdei szamóca (Fragaria vesca) sötétvörös, édes, igen zamatos gyümölcsei érnek. A nagy gyümölcsű fajtákat Észak-, illetve Dél-Amerikából származó ősöktől származtatják. Sok fajtáját Strawberries at Ljubljana Central Markettermesztik, és ezek gyorsan váltják egymást.

A kertekben leggyakoribbak az egyszer termő, nagy gyümölcsű fajták, amelyek május végétől június végéig szüretelhetők. A hónapos szamócák a nyár derekától késő őszig teremnek, de gyümölcseik aprók. A folyton termő szamócák gyümölcsei nagyok, és nyár eleji, első nagyobb termésüket követően még többször érlelnek gyümölcsöt.

Jelentősége

A gyümölcsöt a kertészszakma szamócának nevezi. Ezt a kifejezést azonban a lakosság nem tudta megszokni, és a piacon változatlanul eper néven árulják.

A szamócát különösen az új telektulajdonosok kedvelik. Aki üres telekhez jut, az minél előbb akarja szüretelni az első gyümölcstermést. A 3—4 év múlva termő fákkal szemben a szamóca az augusztusi ültetés után tavasszal már terem is. Korai termőre fordulása és kora tavaszi gyümölcsérése miatt kedvelik a kerttulajdonosok.

Táplálóértéke

A szamóca gyümölcse nem csupán finom, hanem szinte minden része hasznos gyógyhatású. Napi 15 deka szamóca bőséggel fedezi az ember napi C-vitamin szükségletét. A gyümölcs egyben fogfehérítő hatású is, de a fogon kívül pakolása fehéríti az arcbőrt is, és csökkenti annak ráncosságát. A szamócalevél teája a belső szervek fertőtlenítője, de használják a zsíros arcbőr kezelésére és égési sérülésekre is. Gyökerének kivonata vizelethajtó. Gyümölcsét lehetőleg kora délelőtt szedjük, amikor a harmat már felszáradt, és a gyümölcsök már nem nedvesek. A gyümölcsöt egy centiméteres kocsánnyal csípjük le, és a megtelt edényeket hűvös helyen tartsuk. Csak érett gyümölcsöt érdemes leszedni, mert a szamócának nincs utóérése. Hazánkban megfelelő területen és öntözéssel az ország egész területén termeszthető.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Gyógyító hatása hasonló a többi bogyós gyümölcséhez. Vértisztító hatása segíti azon betegségeknek a gyógyítását, amelyek a kapilláris vérerekkel kapcsolatosak. Ilyen a bőr alatti vérzékenység, bőrzúzódás vagy sebesülés a bőrön. A földieper kitűnő szer azoknak, Strawberries and creamakik fogyókúráznak. Nem csak azért, mert a folytonos étvágyat kielégíti, de rengeteg ásványtartalma következtében első osztályú vértisztító. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre stb.

Gyógyhatású készítményei

 földiepret sokrétűen föl tudjuk használni, de speciális gyógyító készítménye nincs. Díszítésnek, vagy kiegészítőknek más gyümölccsel együtt íze javítja a gyümölcssalátát. Az epret a friss Strawberryfogyasztáson kívül mélyhűtésre, szörp-, lekvár- és befőttkészítésre is használják. Különleges íze, zamata mégis leginkább nyersen érvényesül. Ne cukrozzuk. Ez a gyümölcs akkor mutatja meg különleges jó ízét, ha nem cukrozzuk. A földieper az egyik jellegzetes gyümölcsünk, amely semmiféle ízesítésre nem szorul. Tartsuk meg természetes ízét, sokkal élvezetesebb lesz így.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (148—149. oldal) Pannon-Literatúra Kft, 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s