The historic center of Mediaș

Erdélyt járva – Medgyes

Közzétette:

 

 

Mennybemenetel helyett földi űrutazás

A város környékén a trákoknak, majd a rómaiaknak volt telepe. 1267 körül szász telepesek foglalták el. Medgyest 1495-ben már városként tartották számon. A XIV. század óta a szász autonóm szervezet egyik székének központja. 1534-ben itt ölték meg Alloisio Gritti velencei kalandort, s 1576-ban itt fogadta Báthori István fejedelem a királlyá választásának hírével érkező lengyel követeket.”

(Panoráma útikönyv)

Nagyszeben után tűnhet egy kicsit fakóbbnak, kopottabbnak a Nagyküküllő Mediaș Position on the map of Romaniamentén felépült Medgyes, ám ha nyitott szívvel érkezünk ide, ugyanúgy befogad és elringat. Hangulatát tekintve feltétlenül fogható az őt méretében és szépségében felülmúló szász székhelyhez. A városmagjával pedig végképp nem vall szégyent. Itt egyébként kifejezetten találó városmagról beszélni, hiszen a település közepén önmagába záruló, méteres falakkal körülvett középkori épületegyüttes éppúgy hat, mint fanyar meggyben a mag. E falak védelmében épült fel a régi városháza, a börtön, az iskola és a lelkészlak, de egy újabb kőkerítéstől körülvéve itt rejtőzik az a 15. századi gótikus erődtemplom is, amint Szent Margit kegyeibe ajánlottak anno.

Medieval Lutheran Church of Mediaș

Az evangélikus templom

Aki itt belép, bizony nagyot zuhan visszafelé az időben. A hatást az épülettel egyidős szárnyas oltár, a falakat borító, hibátlan szépségű freskók és keleti szőnyegek fokozzák az égig, s hogy visszatérhessünk a földre, bizony meg kell kondulnia fejünk felett a város jelképévé lett torony dédelgetett terhének. Az Amerika felfedezése előtt tíz évvel befejeződött templomépítés – ugye 1482-t írtak ekkor – még nem terjedt ki a híres harangtoronyra, azt csak 68 évvel később sikerült Isten ezen kies házához hozzátoldani. Ám amilyen lassan emelkedett ki a földből, olyan nagyra nőtt: az éghez tartott mérceként nem kevesebb, mint 74 métert mutat!

Downtown Mediaș with the Lutheran Church

Medgyes belvárosa az evangélikus templommal

Onnan fentről pedig csoda szép dombvidék tárul a szemeink elé, amiben a bortermő szőlő mindig otthonos volt, s ami az alantihoz fogható erődtemplomok sorát ringatja az ölén. A berethalmit és almakerékit még meg is pillanthatjuk szép időben. De mielőtt emelkedettségünkben elszállnánk az űrbe – jut eszünkbe, a városban nevelkedett, s ezért külön emlékmúzeumot kapott Hermann Oberth, az első űrrakéta megtervezője! –, szóval, mielőtt még a mennybe mennénk, szálljunk le tényleg a földre, és induljunk el megkeresni a Forkesch Gate Tower and City Wallrégi városfal maradványait. Túl sokra ne számítsunk, de egy-két faldarab és torony máig őrzi a középkor illúzióját. Ha már itt tartunk, azt megelőzően is éltek már itt emberek, amiről vaskori és római telephelyek vallanak. Ezeket székely betelepülés követte – az egyik vezér neve után innen a település neve is –, s csak Mátyás király korában következtek a Medgyes mai képét meghatározó szászok. Ami meg őutánuk jött, azt bizonyos értelemben csak maguknak köszönhetik: Báthory Zsigmond és Bocskai István fejedelemmé avatása mellett ugyanis az erdélyi németség Romániához való csatlakozása is itt mondatott ki 1919-ben. Újkori exodusuk sokak szerint ezzel a döntéssel vette a kezdetét, aminek eredményeként ma 250 ezer helyett alig húszezren élnek őseik földjén…

Forrás: Técsi Zoltán-Illyés Csaba – Erdély legszebb városai és főterei (22—23. oldal,Kárpáti Kincsestár, Pannon-Literatúra Kft. 2020 ISBN 978 963 237 236 5 | Képek: Wikiwand

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s