Notting Hill - Peter Marshall costume

A címerek mutatják az utat

Közzétette:

 

 

London mindig vásárlási lázban ég. Egyrészt – mondhatni – itt vásárol be az egész világ – másrészt az angolok gondoskodnak a sehol másutt nem található konkurenciáról. A karácsonyi vásár már közvetlenül a nyári vakáció után kezdődik. A végkiárusítások nemzeti ünnepek. A nagy áruházakban ilyenkor akkora a tömeg, mintha pénzt osztogatnák, nem pedig költenék.

Jó játék az idegeneknek a címerek alapján tájékozódni : útjukat a brit főváros áruparadicsomában, a királyi heraldikához igazíthatják. Csak azok az üzletek fontosak, ahol ki van téve a szokásos címer és szöveg „Ő királyi felsége, II. Erzsébet királynő udvari evőeszköz-szállítója – avagy ágynemű-, kozmetikum-, ruházati, sőt ékszerüzlete.

Shaftesbury Avenue in London

A Soho szélén , a Shaflesbury Avenue-n vannak London leghíresebb prózai és zenés színházai. Néhány száz méteres körzetben tucatnyi előadás között válogathatunk.

És aki azt hiszi, hogy ez az ódivatú szokás kihalóban van, az téved. London kereskedelmi térképén újabb és újabb címerek bukkannak fel – minél nagyobb a királyi család, annál több. Különösen vonzóak a több címerrel büszkélkedő üzletek: az anyakirálynő, az edinburghi herceg vagy a jelenlegi walesi hercegnő udvari szállítói. Királyi promenád, ahol nem kell kékvérűnek lenni, nem kellenek ősi családnevek – elég, ha pénz van a zsebünkben!

Válasszunk egy másik utat! Például a piacokat. Mondjuk szombaton.Portobello Market Kezdjük a fák közötti városi házakkal, ahol ezüstöt és régiségeket kínálnak. Folytassuk az utcai árusoknál: standjukon gyümölcs, zöldség, hús. A. Karib-tengeri családok kiselejtezett háztartási eszközei következnek, majd az autópálya betonoszlopainál sült banán és Carnival of Trinidad immigrants in Notting Hilljamgyökér.

Egy ilyen út során nemcsak Európa egyik legérdekesebb piacát ismerjük meg, hanem London keresztmetszetét, valamint a brit történelem egy szeletét is: mondhatnánk, hogy az angolszászoktól és normannoktól az afrikaiakig és ázsiaiakig. „Mi azért vagyunk itt, mert ti nálunk voltatok” – olvashatjuk a falra írva.

Camden Lock Market in LondonVagy például Camden Lock, vasárnap. Már az első pillanatban kiderül, hogy az ősi londoni „halott vasárnap már a múlté. A legszínesebb földközi-tengeri korzó is elbújhat e tarka látványosság mellett. Frizurák minden színben, parókák minden színben, arcok minden színben: a ruhák – nyáron csakúgy, mint télen – többnyire feketék. És zenekarok és lacipecsenyés sátrak és fiatal művészek, akik divatkreációkat és bizsukat kínálnak. Lépten-nyomon egy-egy színielőadás jelenetei, avagy a régi igazság újabb bizonyítéka: semmi sem régibb és újabb, mint a piac.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (233—234. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s