Zeus temple in Olympia

A görög vallás

Közzétette:

 

 

A görög vallás a köztudatban a költészet és a szépség vallása. Az Olymposon székelő istenek az erő és szépség megtestesülései, a források, fák, ligetek és erdők szellemei, a tenger hableányai, szirénei oly szépek, hogy kitörölhetetlenül belevésték magukat az emberiség lelkébe. Az istenek e gyönyörű világát a homéroszi költemények teremtették meg. Homéros és a nagy görög művészek alakították ki nagy szépségeit s az ő nyomukban haladva, ebbe a világba még ma is minden szépséget beleképzelünk, azt képzelőerőnk legszebb alkotásaival díszítjük fel.

 

Zeus temple in Olympia

Az olympiai Zeusz-templom, középen Zeusz szobrával (Falke Jacob Von)

Eredetileg a görög istenek világa sokkal egyszerűbb, primitívebb, sőt sivárabb, mint aminőnek a lovagi korszak homéroszi dalnokai rajzolták meg. Az első görög isteneket nem Phidias vagy Praxiteles vésője alakította ki, templomaikat nem Iktinos és Kallikrates építették, dicséretüket nem Homeros és Hesiodos zengették. Pásztorok látták árnyaikat végigrohanni erdőn-mezőn, meglebbenni köntösüket a fák között, parasztok állították fel első oltáraikat, kis városok polgárai építették első templomaikat s ezt a primitív vallást vallották akkor is, amikor a homéroszi költészet által teremtett Olympus fényessége látszólag teljesen elhomályosította az apróbb csillagokat, mikor a homéroszi versek bűbájos szóáradata látszólag teljesen eltemette a régi idők primitív kultuszait. A görög nép csodálatraméltó maradisággal ragaszkodott vallásához. A Kr. u. 2. században író Pausanias nemcsak szentélyek egész soráról emlékszik meg, amelyekben alig megbárdolt faoszlopok, alig kiformált szobrok előtt egészen régi formában mutatják be áldozataikat a hívők, hanem a homéroszi istenneveket viselő szentélyeken, istenképeken is áttetszenek az ő korában is a régi primitív nevek s ott kísértenek a régi kultuszok maradványai, pedig ez a kor már nemcsak Homerost és Hesiodost, Sokratest, Platót és Aristotelest hagyta jó messzire a háta mögött, hanem a hellenizmus korszakának is a vége felé jár.

A primitív görög vallásban – mely a homéroszi költészet által alkotott olymposi vallás mellett szinte mondhatni: mindvégig fennállott – nagy szerepet játszott a fetisizmus.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (193. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s