Bandiagara Village, Mali

Bandiagara szirtjei – A dogonok földje

Közzétette:

 

 

Mali területén jelenleg több mint 20 népcsoport él. Ezek közül az egyik legérdekesebb a dogonok csoportja, kik a bandiagarai sziklafalakra építették otthonaikat; falvaik tökéletesen álcázott fecskefészekként tapadnak a hegyoldalakra. Évszázadok óta őrzik hagyományaikat, őskultuszban gyökerező hitvilágukat. Hitük szerint az élet minden dolga egy-egy szellem műve, és a szellemek rítusokkal és jelekkel befolyásolhatók.

 

Bandiagara Village, Mali

A Bandiagara-hegységbeli dogon falvak fecskefészekként tapadnak a sziklafalakhoz. A települések arculatát a vályogból épült, egymást érő lakóházak és kölestárolók határozzák meg.

A dogonokhoz csak vezetővel szabad ellátogatni. Egyrészt azért, mert a Bandiagara-sziklához szűk hasadékokon és keskeny párkányokon vezetnek föl a titkos utak. Másfelől azért – s ez a lényegesebb –, hogy idegen még véletlenül se okozzon bajt a falvaknak: könnyen megeshet, hogy mit sem sejtve megérint egy szent sziklát, vagy fölvesz egy agyagcserepet, ami látszólag véletlenül hever a kavicsok között, valójában azonban vallási szerepe van.

Nevezetesek a dogonok a damának nevezett maszktáncról is, amit a legkülönbözőbb alkalmakkor járnak a férfiak; a legfontosabb a csupán 60 évenként ismétlődő szigui-ceremónia. A maszkok bambara és fulbe lányokat, majmokat, szamarakat, sakálokat, bikákat ábrázolnak. Kedvelt az etnológusokat megjelenítő „doktor”-maszk is, ami nagy derültséget okoz.

 

Masque Dogon

A dogon táncosok állatokat, isteneket vagy ősöket ábrázoló, művészi kivitelű, szögletes famaszkokat viselnek. Az ősi parasztnép valaha legfontosabb kultusza ma már turistalátványosság.

Más maszkok istenségeket jelképeznek: Kanagát például, akinek kettős keresztje Mali jelképe lett; a Szirige-maszknak akár öt méter magas, festett, áttört nyúlványa is lehet, ami a teremtés különböző stádiumait szimbolizálja.

Magát a táncot dobszó és a maszkot viselők éneke kíséri, szigorú szabályok szerint járják. A méteres szirige-maszk például mindig meghatározott pontokon – a táncos előtt és mögött – érinti a talajt, így fejezve ki a látóhatár korlátait. Éppily artisztikus, ám veszélyes is, amikor a szirigét néhány centivel a talaj fölött olyan sebesen pörgetik, hogy a forgás szele fölveri a port. Ez a mozgás a Nap Föld körüli járását hivatott érzékeltetni.

 

Dogon Circumsion Cave Painting

Változatos Dogon szimbólumok a sziklákon

Mali világörökségi helyszínei között 1989 óta szerepelnek Bandiagara szirtjei.

Forrás: Ezerarcú világunk – Afrika (243.oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1994 ISBN 963 7961 34 8 4. kötet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s