Mount Cook, New Zealand

A maorik földjén

Közzétette:

 

 

East Cape – a maorik földje. A félreeső északkeleten a bennszülöttek jobban kivonhatják magukat az európai hatás alól, mint bárhol Új-Zélandon; itt öntudatos, büszke emberek, kevésbé gyökér vesztettek, mint a nagyvárosokban.

East CapeNorthlanden, messze fenn az Északi-sziget csúcsán – itt a maorik képezik a lakosság egyharmadát – vidéki „erődeikben” jobban megőrizhették kultúrájukat, életformájukat is. Hagyományaikból azonban nem sok maradt az évszázados misszionáriusnevelés s az angol „monokultúra” eredményeként. A „maoriság” azonban a hatvanas évek óta reneszánszát éli. Az elhanyagolt gyűlésházakat például nemcsak az idegenforgalom kedvéért renoválják, festik újra. Eddig elhanyagolt és elnyomott nyelvüket is újra tanítják. A nyelvtanfolyamokat az iskolákban és az egyetemeken sok fehér új-zélandi is látogatja. A maorik divatosak lettek, s ki nem szeretne legalább néhány szót érteni a nyelvükön, hiszen az ország oly sok helyének van maori neve.

De ez csak az egyik szempont. A már feladott kultúra újraélesztésével párhuzamosan, növekvő munkanélküliség miatt- a munkanélküliek egynegyede maori – szaporodnak a súrlódások a két népcsoport között, Komoly faji ellentétről azonban nem lehet beszélni; az új-zélandiak sosem voltak fajgyűlölők.

 

Pancake Rocks at Punakaiki

Pancake Rocks – rakott palacsintára emlékeztető sziklaképződmények a tengerparton, Westporttól délre. A sziklák közötti üregekből a hullámzás hatására gejzírszerűen lövell fel a víz (blow hole-jelenség)

Északi utunkon nem kerülhetjük el a csodálatos Coromandel-félszigetet. A langyos nyári estén elvarázsolt öblei mozdulatlanul, mintha jéggé fagyva hevernének a lábunk előtt. Thames – a félsziget legnagyobb települése – volt egyike azoknak a helységeknek, melyeket az aranyláz szinte egyik napról a másikra felrajzolt a térképre, ám csakhamar visszasüllyedt jelentéktelenségébe.

 

Mount Cook, New Zealand

Aki meg akarja mászni Új-Zéland hegyeinek hóval és jéggel borított királyát, a 3724 méteres Mount Cook-ot, annak jó erőnlétre, jó időre és tapasztalt hegyi vezetőre van szüksége.

Coromandel ma a festők, fafaragók, szövők, fazekasok otthona – a társadalom kívülállói eldugott házakban vagy kommunákban élnek valahol a bozótosban. Coromandel vonzereje, hogy az éghajlat enyhe, a tél errefelé ismeretlen, viszont közel van a világváros, Auckland: fényei éjszakánként átvilágítanak az öböl túlsó oldaláról.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (520. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s