Zhanhjiajie National Forest Park Avatar Mountains

Csangcsiacsie Nemzeti Erdei Park

Közzétette:

 

 

Kína

Könnyen elképzelhető, hogy az Avatar című film lebegő hegyeihez az itteni „Égi oszlopok” gyakran felhők fölé nyúló csúcsai adták az ihletet. Több mint 3000 elképesztően meredek, a gravitációra látszólag fittyet hányó kőszálról van szó. 260 hektárt foglalnak el az 1992-ben világörökséggé nyilvánított Vulingjüan körzetben, amely a Csiangcsie Parkot és a szomszédos Tience-hegyet magába foglalja. A park jelképe a Déli Égbolt sziklája, melyet nemrég átkereszteltek Avatar-Hallejujára, hogy még jobban vonzza a turistákat; a tengerszint fölé 1100, a talajszint fölé 150 méterrel emelkedik. Beszédes neve van némelyik fennsíknak is, például a Vujangting („Kárhozott Lelkek”). A helyi legenda szerint ugyanis az idelátogatókat annyira rabul ejti a felhőkből szigetként kiemelkedő sziklacsúcsok látványa, hogy soha többé nem akarnak hazatérni innen.

Zhanhjiajie National Forest Park Avatar Mountains

Évente több mint másfél méter csapadék hullik le a 16 0C-os átlaghőmérsékletű Csangcsiacsie-erdőben, ahol 517 fafajta fordul elő.

Zhanhjiajie National Forest Park Avatar Mountains

Itt található továbbá az „Első Híd a Nap Alatt” nevű 25 méter hosszú, 2 méter széles, 5 méter vastag természet alkotta kőhíd, melyen átsétálva lenyűgöző kilátás nyílik az alant burjánzó völgyre, valamint a 335 méter magas Jüancsiacsie-fennsíkra közlekedő Pajlung („Száz Sárkány”) lift, melynek üvegfalán át a turisták ráláthatnak a Szellemkatonák Sorakozójának átkeresztelt 48 szikla együttesére. Délkeleten a kristálytiszta vizű Csinpien- („Arany Ostor”) patak 6 kilométeren át kanyarog a parkban.

Tianze Mountains

A Tience )Tianzi) hegy ősszel

Monkeys atZhanhjiajie National Forest Park

Nagy számban él a parkban a sokféle környezethez alkalmazkodni képes makákómajom.

A hagyomány szerint itt temették el Csang Liangot, a korai nyugati Han-dinasztia (Kr.e. 206. Kr. u. 9) egyik hadvezérét, aki ide vonult vissza a császári udvarból, s aztán a leszármazottai is itt éltek. Maga a park neve is annyit tesz, hogy a „Csangok szülőföldje”. Nem tudni, hogy valójában kik laktak errefelé, ma mindenesetre több mint 3 ezer sárga vagy kék makákó birtokolja a területet. Velük ellentétben a kihalás szélén áll a kínai óriás szalamandra, a világ legnagyobb, akár másfél méteresre is megnövő, éjjel vadászó kétéltűje. A növények közül a szecsuáni ősfenyőt már kipusztultnak hitték, mígnem 1948-ban újra „fölfedezték”. Az erdőben kivételesen sokféle nyitvatermő növény él, köztük az óriás kaliforniai fenyő. A zárvatermők közül említésre méltó a galamb- avagy zsebkendőfa, amely a virágait takaró nagy fehér murvalevelekről kapta a nevét. Úgy tartják, hogy változatlanul élt túl számos China mapföldtörténeti korszakot a krétától egészen máig.

A park névjegye

  • Hol található: Hunan tartomány

  • Megközelítése: Csangtőből

  • Területe: 48 km2

  • Alapítva: 1982

  • Állatvilága: makákó, pézsmaszarvas, tobzoska, csillagos tragopán (madár), aranyfácán

  • Növényzete: esőerdő, kínai gesztenye, páfrányfenyő, tiszafa, tulipánfa

  • Útvonalai: Öt kiemelt kilátóközponthoz, illetve a Tience-hegyre

  • Éghajlata: szubtrópusi

  • Mikor utazzunk: áprilistól októberig

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (136-137. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s