Zabriskie Point, Death Valley National Park

Halál-völgy Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Egyesült Államok

A mindössze 6 centi átmérőjű Nancy 262 méteren át hagyott nyomokat, a hatalmas, 320 kilós Karen a helyén maradt. Ez csupán két kődarab a harmincból, melyeket női nevekre kereszteltek, majd 1968—74 között megfigyeltek, hogy magyarázatot kapjanak egy húsz évvel korábban felfedezett páratlan jelenségre: a Halál-vülgy Racetrack Playa nevű, 7 négyzetkilométeres lapos tómedrében egyes kődarabok maguktól vándorolnak jól látható, hol egyenes, hol girbegurba nyomot hagyva maguk után.

Racetrack Playa

A Racetrack Playa nevű 1130 méter magasan fekvő, 5 km széles, de csupán négy centi mély kiszáradt tómeder a „maguktól” vándorló köveiről híres.

A titokzatos jelenségre csak 2013—14 telén találták meg a magyarázatot. GPS-szel és rögzített kamerával végzett vizsgálatok derítették ki, hogy a kövek azért mozdulnak el, mert telente a tómeder vize befagy, és jégréteget képez alattuk, majd ha kisüt a nap és feltámad a szél, akkor az utóbbi odébb fújja ezeket a jégdarabokat, amelyek aztán szépen kiolvadnak a kövek alól. A Halál-völgy a szélsőségek világa: egyfelől itt van Észak-Amerika legalacsonyabb és legforróbb pontja, 86 méterrel a tengerszint alatt: a Badwater-sóstó. Ugyanakkor a területet hófödte hegycsúcsok veszik körül, leglassabbikjuk a 3368 méteres Telescope-csúcs. Itt mérték minden idők legmagasabb hitelesített hőmérsékletét a Földön: 57 0C-ot 1913-ban a Furnace-pataknál. 1917-ben 43 napon át nem csökkent 49 fok alá a hőmérséklet; 1929-ben egyetlen csöpp eső sem esett, 1931—34 között pedig 40 hónapig mindössze 16 milliméter. Ezzel szemben 2005 június-júliusban 16 centiméter esett le úgy, hogy a park felügyelőinek és a látogatóknak kenuban kellett közlekedniük. A Manly-tó, amely a legutóbbi jégkorszak végén elpárolgott tórendszer tagjaként már tízezer éve kiszáradt, ekkor hirtelen megtelt vízzel, ám aztán ugyanolyan gyorsan megint kiszáradt, sár- és homokréteget hagyva maga után, amely a Devil’s Golf Course-nál („Az ördög golfpályája”) hullámverésre emlékeztető formába rendeződött.

Badwater, Death Valley National Park

A Badwater )„Rossz víz”) név onnan ered, hogy az erősen ingadozó szintű víz sós, ezért nem éppen ideális élettér. A méhkaptárra emlékeztető hatszögekben lerakódó só formái a fagyások és olvadások során alakulnak ki.

Zabriskie Point, Death Valley National Park

A Zabriskie Point különleges alakzatai erodált sós agyagból, kavicsból és vulkáni hamuból állnak. A talaj itt annyira száraz és sós, hogy semmilyen növény nem él meg rajta.

Víz tehát gyéren van itt, és az a kevés is sós, néhány ritka állatfaj számára mégis elegendő. A Badwater pocsolyáiban két kicsiny, őshonos rákfajta is él, továbbá egy csigafaj. A Salt-patakban és a Cottonball mocsárban élő halaknak van a legkisebb életterük a Földön: egyiké egy időszakos patak, a másiké meg egy erősen sós vizű tó. A rekorder pedig ebben a tekintetben a Cyprinodon diabolis nevű (magyar névvel nem rendelkező) apró, egy centinél is rövidebb, főként kovamoszatokkal és algákkal táplálkozó halacska: ez csupán a parktól nem messze, a Devil’s Hole nevű sivatagi barlang egyik kétszer négy méteres mintatavacskájában él; az állomány létszáma az évszaktól és a rendelkezésre álló táplálék mennyiségétől függően 150—500 egyed.

Red Cathedral, Death Valley National Park

A Red Cathedral („Vörös székesegyház”) szikla rozsdavörös fala a vasoxidtól nyeri sajátos színét. Ez az anyag jobban ellenáll a korróziónak , mint például az agyag.

A park névjegye

  • Hol található: Kelet-Kalifornia (kisebb része átnyúlik Nevadába)
  • Megközelítése: Las Vegasból vagy Los Angelesből
  • Területe: 13650 km2
  • Alapítva: 1994
  • Állatvilága: 307 madárfaj (pl. sas, karvaly, gyalogkakukk), 51 emlős (közte puma, prérifarkas, róka, sivatagi vadjuh, vadló, vadszamár), 36 hüllő, 3 kétéltű, 5 halacska
  • Növényzete: ezer faj, ebből 50 őshonos (pl. Józsué-fa, egylevelű, ill. simatűjű szálkásfenyő, boróka
  • Útvonalai: Telescope- és Wildrose-csúcs (csak nyáron), Golden Canyon, Gower Gulch, Desolation Canyon, Badwater-sóstó, Salt-patak, Mesquite Flat homokdűnék
  • Éghajlata: sivatagi
  • Mikor utazzunk: októbertől áprilisig

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (220-223. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s