Tibeti imamalmok

Közzétette:

 

 

A tibeti buddhizmusban a hívők által talán leggyakrabban használatos eszköz az imamalom (t.: ma ni ´khor lo, vagy ma ni chos ´khor). Központi része egy zárt henger, amely egy tengely körül forog. A hengeren belül hosszú, feltekercselt papírcsík található, amelyre szent szövegeket, mantrákat (t.: sngags) írnak, vagy nyomtatnak, s ezek akár több ezerszer is ismétlődhetnek. Az imamalmot mindig jobb felé, a nap járásával megegyező irányban kell forgatni, úgy, ahogy a buddhisták szent helyeiket körüljárják.

ImamalomBár a leggyakoribb típus a kézben forgatható imamalom, létezik asztali imamalom, amelyet tengelyénél fogva pörgetnek, s van vízi erővel (t.: ma ni chu ´khor), vagy a vajmécsesek meleg levegőjével forgó, sőt, széllel hajtott imamalom (t.: ma ni rlung ´khor) is, hogy a természet elemei állandóan áldást hozzanak a földre, vízre és terményekre. Manapság a tibetiek gyakran építenek kis motorokkal hajtott imamalmokat (t.: ma ni glog bskor). A nagy, akár több méter magas imamalmok sokszor a buddhista szent szövegek egy nagyobb gyűjteményét rejtik magukba, s a kolostorok, templomok bejáratainál vagy a falaknál állnak. Ezeket fogantyúkkal, jobb kézzel fogva pörgetik, s minden fordulatukat kis csengő, vagy harangszó kíséri.

Az imamalom legáltalánosabb, legegyszerűbb fajtája azonban a mindennapi élethez a régi Tibetben szinte hozzátartozó kézi imamalom (t.: ma ni lag ´khor), melyet a szerzetesek és az ájtatos hívők nemcsak a szent helyek körüljárásakor, hanem járás közben is szinte állandóan használnak. Központi része, a többnyire fémből készített henger, melynek külsejére sokszor a híres mantraa „Hat Szótag” (t.: yi ge drug) betűit (szkrt.: ÓM MANI PADMÉ HÚM) vésik. Belső „magja” a hengert szinte teljesen kitöltőírásos tekercs, melynek közepén egy fémtengely vezet át, s a nyélbe illeszkedik. A henger külső részéhez egy rövid lánc csatlakozik, a végén súllyal, melynek centrifugális ereje forgatja a hengert a fémtengely körül. A henger tetejét legtöbbször a 8 küllőjű Tankerék, alját pedig egy 8 szirmú lótusz díszíti, az ég és a föld szimbólumaként.

Az imamalmok belsejében lévő papírszalagra leggyakrabban a hatféle létvilágot (t.: rigs drug) is megjelenítő Hat Szótagú mantrát nyomtatják. Ez a Tibetben legnépszerűbb, a buddhák könyörületességét megtestesítő bódhiszattva, Avavalokitesvara egyik megjelenési formájának, a „Hat Szótagú”-nak (i.t.: Yi ge drug pa) lényegét fejezi ki, akinek inkarnációjaként a Dalai Lámát is tisztelik.

Kelényi Béla – Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s