Pastorale – második éve a Pesti Vigadóban

Közzétette:

 

 

2017. február 9-én sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Művészeti Akadémia és a Zuglói Filharmónia összművészeti Pastorale sorozatának 2017-es programját. A különleges sorozatnak már második éve otthona a Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó Díszterme. Az idén éppen 20 esztendős sorozat 1997 óta közel 220 nagy sikerű program során igyekezett kulcsot adni a közönségnek a művészetek csodavilágához. A változatos, egyedi módon szerkesztett, magas színvonalú előadások – melyeket a művészekkel folytatott beszélgetések, valamint vetített képek is gazdagítanak – a kisiskolás gyerekektől a dédszülőkig minden korosztálynak maradandó élményt nyújtanak.

 

Vigadó sajtótájékozató

ViGaD Trió

A sorozatban minden évben helyet kap egy zenés színházi program (opera), két tematikus koncert, valamint egy népzenei néptánc program. A négy program február, március, április és május hónapban kerül bemutatásra, mindig két alkalommal: szombaton és vasárnap délután 16.00 órától.
A sorozat gazdái a Magyar Művészeti Akadémia tagjai: 
Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője és Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, aki a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője.
Az előadások egyik főszereplője a Magyar Örökség díjjal is kitüntetett Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amelyet a vezető karmester mellett Ménesi Gergely és Horváth Gábor vezényel. A programokon kiváló szólisták lépnek fel, a rendszeresen meghívottak közé tartoznak a nemzetközi hírű Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói és növendékei.

A 2017-es évad előadásai:

2017. február 18. szombat 16.00
2017. február 19. vasárnap 16.00
Pimpinone – avagy vidám emlékezés a barokk leghíresebb német zeneszerzőjére
250 éve halt meg Georg Philipp Telemann
Főszerepben: Vecsey Gyula (bariton)

A német barokk zenére gondolva mindenkinek azonnal Johann Sebastian Bach és Georg Fiedrich Händel jut eszébe, holott akkoriban Georg Philipp Telemann (1681–1767) volt a legnépszerűbb közülük. Halálának 250. évfordulóján mi is megemlékezünk e sokoldalú mesterről, aki 86 esztendeje alatt többet komponált, mint a két említett zseniális kortársa együttvéve. Az előadás első felében a mester kacagtató intermezzóját (vígoperáját), a Pimpinonét élvezhetjük, Vecsey Gyula, a Pastorale-sorozatban korábban Donizetti- és Mozart-
szerepekben óriási sikert arató fiatal buffo-bariton címszereplésével. A ragyogó színészi képességekkel is megáldott énekes Telemann buffo-karaktereit eddig már számos német városban és itthon is énekelte komoly elismerést keltve. S hogy kicsoda Pimpinone?
Jómódú, ám már korosodó agglegény, aki előbb munkát ad egy csinos cselédlánynak, Vespettának, majd – vesztére – beleszeret és feleségül veszi. De micsoda rémálom ez a házasság… A darabnak minden bizonnyal ez lesz az első magyar nyelvű előadása. A kitűnő fordítást Geszthy Veronika énekművész készítette. A hangverseny második felében Telemann gazdag, ezer színű hangszeres zenéjéből csendül fel az Alster-szvit néhány humoros tétele (az egyikben békákat és varjakat idéz meg a zene), valamint egy trombitára és két oboára írt concerto pompás nyitótétele. A programot Az iskolamester című komikus kantáta zárja, amelyben egy kórusvezető próbálja fegyelmezett éneklésre bírni a rakoncátlan gyerekeket, ismét nevetésre ingerelve a publikumot. Bízunk benne, hogy az előadás után Telemann sokáig elfeledett, ám napjainkban egyre többet játszott muzsikáját sokan fogják a szívükbe zárni.

2017. március 18. szombat 16.00
2017. március 19. vasárnap 16.00

A menüettől a marosszéki táncokig – avagy barangolás a táncok birodalmában a barokktól a XX. századig
Vendégeink: a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói és növendékei
Márciusi programunk során izgalmas kalandozást teszünk a táncok és tánczenék birodalmában. A látványos program első fele nemzetközi: bourrée, menüett, német tánc, valcer, polka, szláv tánc… Különösen érdekes összehasonlítani, milyen a menüett egy barokk szvitben, hogyan változik át egy bécsi klasszikus szimfóniában (amelynek sokáig elmaradhatatlan része volt), és milyen egy modern, XX. századi, a menüettet mintegy idézőjelbe tevő szimfóniatétel.
Ugyancsak megfigyelhetjük a polka alakváltozásait: milyen a polka, ha Ifj. Johann Strauss írja, milyen sváb néptáncként, és milyen, amikor Igor Stravinksy a XX. század közepén egy cirkusz számára álmodik meg egy polkát „ötven elefántra és ötven gyönyörű lányra”… Az előadás második felében főként magyar táncokat, illetve főként magyar szerzők táncait ismerhetjük meg. Milyen forrásokból táplálkozott a német Brahms, amikor megírta magyar táncait?
Milyen népzenei-néptánc párhuzamai vannak Bartók Béla és Kodály Zoltán kompozícióinak? A Pastorale-sorozat állandó vendégei, a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói ismét varázslatos produkciókkal örvendeztetik meg a közönséget. A muzsikát a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Pálházi Bence Bandája játssza. Az előadással megemlékezünk Lajtha László születésének 125. és Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról is.

2017. április 8. szombat 16.00
2017. április 9. vasárnap 16.00

Csellóportré – avagy egy hangszer és ifjú mestere
Főszerepben: Devich Gergely (cselló)
Áprilisi programunkkal kettős portrét rajzolunk meg: a vonós hangszercsalád egyik tagja, a cselló, valamint e hangszer ifjú virtuóz mestere, Devich Gergely portréját. A kivételes tehetségű, ragyogó hangszeres képességekkel és csodálatos muzikalitással megáldott, 18 esztendős művész muzsikus családba született: édesanyja és nagyapja is kiváló előadóművészek. Hangszerén nyolcévesen kezdett játszani a Szent István Király Zeneiskolában, egy nagyszerű tanárnőnél: Antók Zsuzsannánál. Később a Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségeket nevelő osztályában ugyancsak legendás mesterhez, Mező Lászlóhoz került. Tízéves korától sorra nyeri a hazai és nemzetközi versenydíjakat, és egyre rangosabb helyeken lép fel. 2014-ben ő képviselte Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén, elnyerve a harmadik díjat, az addigi legjobb magyar helyezést. Ugyanebben az évben megkapta a Junior Prima díjat. Devich Gergely ezen a hangversenyen fellép szólóban, édesanyja zongorakíséretével, kamarapartnereivel különböző felállásban (zongorás trióban és vonósnégyesben) és versenymű szólistájaként zenekarral egyaránt.
A sokoldalúságát nagyszerűen megmutató program során játszik barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi kompozíciókat, olyan műveket, melyek nagy elmélyülést, és olyanokat, amelyek káprázatos virtuozitást igényelnek. Az előadás a közönség számára néhány meglepetést is tartogat…

2017. május 13. szombat 16.00
2017. május 14. vasárnap 16.00

Apáról fiúra – avagy három generáció muzsikál
Délszláv népzene és néptánc
Vendégeink: a Vujicsics Együttes, a Söndörgő Együttes,
a ViGaD Trió és a Taban Táncegyüttes

A népzene, a néptánc, a népszokások apáról fiúra szállva öröklődnek hosszú évszázadok óta.
Az 1974-ben alakult és 2014-ben Kossuth-díjjal kitüntetett Vujicsics Együttes tagjai – Vujicsics
Tihamér, Bartók Béla és a saját gyűjtéseikből – olyan elementáris erővel szólaltatták meg az autentikus délszláv népzenét, hogy e hatás alól gyermekeik és tanítványaik sem vonhatták ki magukat, és saját együttest alapítottak. Így született meg 1995-ben a Söndörgő Együttes, amely
ma már nemzetközi elismertségnek örvend. E nagy zenészcsaládban (melyben a leggyakrabban
előforduló vezetéknév az Eredics) immár egy harmadik generáció is szót kért: 2013-ban megalakult a ViGaD Trió. A fergetegesnek ígérkező „háromgenerációs” koncertet a Taban Táncegyüttes varázsolja még látványosabbá.

Az előadások helyszíne: a Pesti Vigadó, Díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

A 2017. esztendőben – csakúgy, mint korábban – a jegytelepítést a Zuglói Filharmónia végezte, jegyek és bérletek vásárlására online módon saját oldalukon (zugloifilharmonia.jegy.hu) keresztül nyílik lehetőség. A Pesti Vigadó kommunikációs eszközein (negyedéves programfüzetében, honlapján, Facebook-oldalán), jegypénztárában pedig árusítással tudja támogatni a program sikerét. Az egyes előadásokra szóló jegyek értékesítése az adott program előtt egy héttel veszi kezdetét, mivel a résztvevők többsége bérlettel rendelkezik.

A Pastorale összművészeti sorozat 2017-es letölthető programfüzete

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s